A török médiában nincs helye kritikának

Leváltották a Hürriyet című tekintélyes török napilap főszerkesztőjét szerdán, miután az újságot egy cikke miatt előző nap élesen bírálta Recep Tayyip Erdogan török államfő.

A török elnök által kifogásolt cikk arra utalt, hogy a török hadsereg felső vezetése és a kormány között viszálykodás lehet. „A főhadiszállás nyugtalan” címmel megjelent írás bizonyos politikai és katonai körök összefonódása miatti aggodalmakra utalt, így a többi között arra, hogy a török vezérkari főnök túl közel áll a kabinethez.

A február 25-én megjelent írás szerint a török vezetés nem kérte ki a hadsereg véleményét, mielőtt eltörölte volna a női fejkendő – az iszlám vallásosság egyik szimbólumának – a hadseregben való viseletére vonatkozó tilalmat.
A cikkben idézett katonai források ugyanakkor többnyire igyekeztek csillapítani a feltételezéseket, miszerint viszály lenne a török vezetés és hadsereg között.

Ismail Saymaz, a Hürriyet egyik újságírója Twitter-oldalán fényképet tett közzé, amelyeken az volt látható, hogy Sedat Ergin átadta a lap vezetését utódjának, Fikret Bilának, a lap új főszerkesztőjének.

A Hürriyet nem számolt be a váltásról, viszont több török lap, köztük a kormánykritikus Cumhüriyet így tett. Emellett a Hürriyet egy másik dolgozója is megerősítette az értesülést a dpa német hírügynökségnek.

Erdogan egy keddi sajtókonferenciája alkalmával kirohant a tekintélyes lapban megjelent írás ellen, gorombának és megbocsáthatatlannak nevezve azt és utalt annak a lehetőségére is, hogy jogi eszközökkel fog fellépni a Hürriyet ellen.

A nagy példányszámban megjelenő lap már évek óta a török hatóságok nyomása alatt áll annak ellenére, hogy visszafogottabbak lettek a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártját (AKP) és az Erdogant bíráló írásai.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet, és más hasonló csoportok a sajtószabadság rohamos rosszabbodásáról számolnak be Törökországban. Több mint 140 újságíró került börtönbe, köztük Deniz Yücel, a Die Welt című német lap Isztambulban letartóztatott tudósítója is.

Forrás: MTI/dpa/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »