Vízummentességet kapnak az ukránok

Az ukrán állampolgárok számára szabad uniós beutazást biztosító vízummentességről egyeztek meg az Európai Parlament és a miniszterek tanácsának tárgyalói kedden.

Az Európai Parlament sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a vízummentesség azokra az ukrán állampolgárokra vonatkozik, akik biometrikus útlevéllel rendelkeznek. A könnyített uniós beutazását segítő vízummentesség értelmében Ukrajna polgárai az Európai Unió tagállamában üzleti célból, turistaként, vagy családi okokból 90 napig tartózkodhatnak.

Az egyezményt ezt követően az Európai Parlament állampolgári és igazságügyi szakbizottságának és a parlament egészének is jóvá kell hagynia, mielőtt hivatalosan érvényesíti az Európai Unió minisztereinek tanácsa.

Az uniós parlament arról is tájékoztatott, hogy a vízummentes uniós beutazás teljes körű megadását megelőzően az unió tagállamai felülvizsgálták a vízummentességi felfüggesztési mechanizmust, amely lehetővé teszi a vízumok újbóli bevezetését kivételes esetekben.

A hétfőn elfogadott szabályok értelmében fel lehet függeszteni az úgynevezett harmadik országokkal – vagyis az Európai Unión kívüli országokkal – kötött vízummentességi megállapodásokat. Bővebben

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »