A román kormány Brüsszelt nyugtatgatja

A román kormány arról biztosította az Európai Bizottságot, hogy az államháztartási hiány nem haladja meg a román bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát.

A bukaresti pénzügyminisztérium közleményben reagált az Európai Bizottság múlt heti levelére, amelyben az uniós végrehajtó szerv aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a román államháztartási hiány túllépheti a GDP-arányos 3 százalékot.

Az Agerpres hírügynökség által szerdán idézett közlemény szerint Bukarest azt állítja, a román és az uniós számítások az eltérő becslési metodológia alkalmazása miatt térnek el egymástól, de emlékeztettek, hogy a parlament olyan állami költségvetést fogadott el, amely szerint az államháztartási hiány 3 százalék alatt marad.

Az Európai Bizottság a múlt szerdán tizenkét uniós tagországnál tárt fel makrogazdasági egyensúlyhiányt. Ezek között nem szerepelt Románia, Bukarestnek csak levélben fejezte ki aggodalmát Brüsszel.

Az Európai Bizottság téli előrejelzése szerint a román államháztartási hiány az idén eléri a GDP 3,6 százalékát, 2018-ban pedig a 3,9 százalékát. Brüsszel szerint ez a hiány a román kormány és a parlament által elfogadott adócsökkentések és béremelések miatt fog bekövetkezni.

Brüsszel és Bukarest várakozásai az idei román gazdasági növekedést illetően is eltérőek, miközben Brüsszel 4,4 százalékos gazdasági növekedéssel számol, addig Bukarest 5,2 százalékos GDP-bővülést vár.

A román pénzügyminisztérium adatai szerint az első hónapot a román államháztartás 0,37 százalékos többlettel zárta. Ugyanakkor csaknem 6 százalékkal maradtak el a tervezett bevételek, míg a román kormány egész évre 14 százalékkal több bevételre számít tavalyhoz képest. Emiatt Klaus Iohannis román elnök is aggályait fogalmazta meg, és csak többszöri figyelmeztetés után volt hajlandó kihirdetni az idei állami költségvetésről szóló törvényt.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

syria

Elindultak Dúmába az OPCW szakértői

Az OPCW küldöttsége több nap késéssel kezdheti meg helyszíni vizsgálatát a kelet-gútai városban, ahol a nyugati országok szerint a szíriai kormányerők április 7-én vegyi fegyvert vetettek be. A Bassár el-Aszad elnök vezette kormány és Oroszország visszautasítja a vegyifegyver-támadásról szóló állításokat.

Read More »