Mai Trump: oktatás és környezetvédelem helyett haderőfejlesztés

Donald Trump amerikai elnök bejelentette hétfőn, hogy nem katonai programoktól csoportosítaná át a haderő fejlesztésére szánt 54 milliárd dolláros költségvetési összeget – az elnök az Egyesült Államok éves kormányzói tanácskozásán beszélt terveiről.

Donald Trump kifejtette: az a szándéka, hogy megkurtít egyes – politikailag érzékenynek tartott – költségvetési tételeket. Kevesebb pénzt szánna oktatásra, környezetvédelemre, tudományos kutatásra és szegényeket támogató programokra, és a felszabaduló összeget átcsoportosíttatja részben a nyugdíjasok gazdasági biztonságának megőrzésére, részben pedig a haderő fejlesztésére.

Trump javaslatát, mely szerint a haderőre szánt költségvetést 54 milliárd dollárral megemelnék és a nem katonai célokra fordított pénzeket ugyanilyen arányban csökkentenék, a Fehér Ház már korábban felfedte, amikor az elnök a jövő évre előterjesztendő költségvetési tervéről esett szó.

Az elnök munkatársai akkor azt mondták: a társadalombiztosítást és az idősek orvosi ellátását segítő Medicare-programot érintő döntéseket csak év vége felé, a teljes költségvetési tervezet előterjesztésekor hozzák meg. Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője azonban leszögezte: Trump elnök betartja választási ígéretét, és ezekhez a programokhoz nem nyúl hozzá -ezt erősítette meg Steve Mnuchin pénzügyminiszter is vasárnap, a Fox televíziónak adott interjújában.

A kormányzók előtt mondott hétfő esti beszédében Trump közölte: a költségvetési kiadásokat érintő kérései hangsúlyosan szerepelnek majd a kedd este az Unió állapotáról a kongresszusban elmondandó beszédében is. Leszögezte: a költségvetésről kifejtett elképzelései híven tükrözik azt, amit megígért a választási kampányában, vagyis hogy megvédi az amerikaiak biztonságát, a közbiztonságot és a nemzetbiztonságot.

Donald Trump amerikai elnök kedden este, helyi idő szerint kilenc órakor mondja el első elnöki beszédét az Unió állapotáról a Kongresszusban.

  • Az Uniós beszéd hagyománya
Az Unió állapotáról szóló beszéd mindig is az amerikai politika egyik méltóságteljes eseménye volt. Az elnök ilyenkor a kongresszus két háza előtt számol be a választott politikusoknak és a nemzetnek az ország helyzetéről és várható politikája főbb elemeiről. Az ünnepélyes eseményen a képviselők és a szenátorok mellett jelen lesznek a kormányzat tagjai, az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelső bíróság bírái és az amerikai közélet tekintélyes személyiségei.

Donald Trump várhatóan felsorolja elnöksége eddigi negyven napjának eredményeit, és cselekvést ígér majd: munkahelyteremtést, nagyszabású adóreformot, adócsökkentést a középosztálynak és a vállalkozásoknak, az egészségbiztosítás új rendszerének kidolgozását, erősebben védett határokat, az érvényben lévő törvények következetes betartatását, és általában felvázolja majd a jövő évre tervezett gazdasági és társadalmi reformokat, nem hagyva ki a külpolitikai elképzeléseket sem.

A mindenkori elnöki beszédre hagyományosan válaszol az ellenzékben lévő párt képviselője. Ez alkalommal azonban nem egy, hanem két demokrata párti politikus mond majd válaszbeszédet: Kentucky állam volt kormányzója, Steve Beshear és egy bevándorlási aktivista, Astrid Silva, aki spanyolul beszél majd.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »