Trump még egy hagyományt felrúg

Donald Trump amerikai elnök szombaton bejelentette, nem vesz részt a fehér házi tudósítók szokásos évi gálaestjén.

Bár a műsoros gálaest még csak két hónap múlva esedékes, Trump elnök Twitter-üzenetben jóval előre közölte, hogy távol marad a rendezvénytől. Egyúttal minden résztvevőnek kellemes estét kívánt.

A bejelentés után az amerikai sajtóban megjelent reakciók mindegyike azt hangsúlyozza: az elnök egy nappal azt követően tette bejelentését, hogy a Fehér Ház pénteken néhány médiumnak – köztük a CNN hírtelevíziónak, valamint a The New York Times, a Los Angeles Times, vagy a Politico című lapoknak – nem tette lehetővé, hogy tudósítóik részt vegyenek Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivőjének szokásos napi sajtóértekezletén. A pénteki döntés ellen mások mellett a Fehér Ház tudósítóinak szövetsége is tiltakozott.

Trump elnök az amerikai konzervatív mozgalom éves konferenciáján mondott beszédében egyébként ismét élesen bírálta a sajtót. Hangsúlyozta, hogy a sajtónak „nincsenek forrásai”, folyamatosan kitalált álhíreket terjesztenek, bár hozzátette: nem sajtóellenes és nem zavarja őt, ha a média – mint fogalmazott – rosszat  mond róla. Kitért arra is, hogy szerinte a sajtónak nem szabad meg nem nevezett forrásokra támaszkodnia.

  • Majdnem évszázados hagyomány
A fehér házi tudósítók hagyományos gálavacsoráját 1921 óta rendezik meg és legutóbb Ronald Reagan elnök volt az, aki hiányzott róla, ám erről „orvosi igazolása” volt. Lőtt sebből lábadozott, nem sokkal korábban követett el ugyanis egy férfi pisztollyal merényletet ellene. Reagan betegágyáról mindazonáltal telefonon üdvözölte az egybegyűlteket.

A gálaesten, amelyen színészek részvételével mindig szórakoztató műsor is van, díjakat adnak át a legkiválóbb politikai tudósításokért. A rendezvény bevételét ösztöndíjakra, pályakezdő és fiatal újságírók támogatására fordítják.

Donald Trump bejelentése előtt a CNN és az MSNBC televíziók is jelezték, hogy az idén valószínűleg nem lesznek jelen, és két újság, a Vanity Fair, valamint a The New Yorker című magazinok szintén bejelentették, hogy a hagyományoktól eltérően az idén nem tartanak partikat sem a gálaest előtt, sem utána.

Jeff Mason, a fehér házi tudósítók szövetségének elnöke szombaton közleményben szögezte le, hogy az áprilisi estélyt – a távolmaradások ellenére is – megtartják.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »