Félnek a Trump-programtól az illegális bevándorlók

Komoly félelmet és aggodalmat keltett szerte az Egyesült Államokban az illegális bevándorlók körében, hogy Donald Trump amerikai elnök minden jel szerint arra törekszik, hogy minél több társukat kitoloncolja az országból.

A washingtoni Fehér Ház a héten bejelentette, hogy kitoloncolják az országból azokat az illegális bevándorlókat, akiket bármilyen bűncselekmény – akár kisebb szabálysértés – miatt elítélnek, őrizetbe vesznek vagy akár csak az elkövetésével meggyanúsítanak.

Ez sokkal szigorúbb fellépést jelent a republikánus párti Trump demokrata párti hivatali elődje, Barack Obama elnökségéhez képest, amikor azokat az illegális bevándorlókat fenyegette elsősorban a kitoloncolás veszélye, akik súlyos bűncselekményeket követtek el.

A változás miatt az utóbbi időben az érintett bevándorlók a mindennapokban kezdik veszélyben érezni magukat, és elővigyázatosságból próbálnak felkészülni arra az esetre, ha a hatóságok váratlanul elrendelnék a visszatoloncolásukat. Arra is figyelnek például, hogy autójukkal ne lépjék át a sebességhatárokat, nehogy egy ilyen szabálysértési ügy nyomán távozniuk kelljen az országból.

Sok illegális bevándorló jogvédő csoportokhoz fordult, hogy tájékozódjon, mit tehet, ha váratlanul kitoloncolják őket az országból. Azok a bevándorló családok, amelyeknek egyes tagjai törvényes iratok nélkül tartózkodnak az Egyesült Államokban, attól tartanak, hogy elszakadhatnak egymástól.

A 324 milliós Egyesült Államokban mintegy 11,1 millió bevándorló él törvényes papírok nélkül a Pew Intézet adatai szerint. Az utóbbi években ez a szám valamivel csökkent a szigorúbb ellenőrzések és a gazdasági helyzet miatt: 2007-ben – a gazdasági válság előtt – még 12,2 millió illegális bevándorló tartózkodott az országban.

A 11 millióból csaknem 6 millió ember Mexikóból érkezett, 700 ezren Salvadorból, 525 ezren Guatemalából és 350 ezren Hondurasból származnak.

Kelly: Nem lesz tömeges deportálás

John Kelly amerikai belbiztonsági miniszter Guatemala után Mexikóban is megígérte csütörtökön, hogy nem deportálják tömegével az Egyesült Államokban élő illegális bevándorlókat, és nem alkalmaznak katonai erőt a kitoloncolásuk során.

„Azt szeretném, ha nagyon világos lenne, hogy nem lesz tömeges deportálás. A belbiztonsági minisztérium jogszerűen, az emberi jogokat tiszteletben tartva fog cselekedni. A migránsok ellen nem fognak katonai erőt alkalmazni” – jelentette ki John Kelly egy mexikóvárosi sajtótájékoztatón, miután tárgyalt ottani kollégájával. Amit tenni fognak, azt a mexikói hatóságokkal való szorosan együttműködve fogják tenni – ígérte.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter elmondta, hogy a Luis Videgaray mexikói külügyminiszterrel tartott találkozójukon mindkét fél megerősítette szándékát, hogy szorosabbá teszik az együttműködést a kereskedelem, a törvényes bevándorlás, a biztonsági kérdések és a tanulmányi csereprogramok terén.

Tillerson „nagyon produktívnak” minősítette a tárgyalásait, és reményét fejezte ki hogy újabb találkozók lesznek ezekről a témákról. Nem említette viszont a tudósítók előtt a mexikói határra tervezett falat, és nem mondta azt sem, hogy bármiféle megállapodás született volna a migráció témájában. Azt mondta ugyanakkor, hogy természetes, ha „két erős, szuverén” ország között időnként nézeteltérések vannak.

Mexikói részről szintén megerősítették a további párbeszédre való készséget a migráció, a kereskedelem és a biztonság kényes kérdéseiről, de kifejezték a Donald Trump amerikai elnök politikája miatt érzett „aggodalmaikat és ingerültségüket” is.

Ez a politika „kárt okozhat a mexikói nemzeti érdekeknek” és az Egyesült Államokban élő mexikóiaknak – mondta ugyanezen a sajtótájékoztatón Videgaray. Nyugtalankodnak ezeknek az embereknek a jogai miatt, különösen ami az emberi jogokat illeti – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/AFP/Reuters/EFE

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »