Észak-Korea keményen beszólt Kínának

Phenjan tőle ritkán hallható bírálattal illette Pekinget csütörtökön, azt állítva, hogy legfőbb diplomáciai támogatója „úgy táncolt, ahogy az Egyesült Államok fütyül”, amikor Észak-Korea nukleáris és ballisztikusrakéta programja miatt Peking felfüggesztette a szénimportot az országból.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség nem említette név szerint Kínát, de félreérthetetlen módon bírálta a „szomszédos országot”, azt hangoztatva, hogy Kína összejátszik Phenjan ellenségeivel Észak-Korea „társadalmi rendszerének lerombolása érdekében”.

„A szomszédos ország alávaló viselkedése” címet viselő cikk szerint a szóban forgó állam „nem habozott embertelen lépéseket tenni” Észak-Korea ellen, pedig gyakran azt állította magáról, hogy „baráti szomszédja” annak.

„Ez a magát nagyhatalomként feltüntető ország úgy táncol, ahogy az Egyesült Államok fütyül, miközben olyan kifogásokkal védi alávaló viselkedését, miszerint annak nem célja, hogy károsan befolyásolja a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság lakóinak életét, viszont feltartóztassa nukleáris programját” – hangoztatta a KCNA.

A kínai kereskedelmi minisztérium szombaton közölte honlapján, hogy a Phenjan ellen elrendelt ENSZ-szankciók teljesítése jegyében Kína február 19-i hatállyal teljes egészében felfüggeszti a szén importját Észak-Koreából. A tárca szűkszavú közleménye szerint az intézkedés az év végéig lesz érvényben.

Kína Phenjan egyedüli szövetségese, de ellenzi az észak-koreai nukleáris programot, illetve megszavazta a vonatkozó ENSZ-szankciókat is.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) november végén elfogadott határozatában szigorította az Észak-Korea elleni büntetőintézkedéseket, válaszul a phenjani rezsim szeptember 9-én végrehajtott ötödik kísérleti atomrobbantására.

A 2321-es számú BT-határozat célja az, hogy jelentősen megkurtítsa a phenjani kommunista rezsim exportbevételeit, amelyek pénzügyileg lehetővé tennék atomfegyver-programjának folytatását. A határozat ennek érdekében szigorúan korlátozta – 60 százalékkal, 7,5 millió tonnára csökkentette – az észak-koreai szénkivitel maximális mennyiségét. Egyben megtiltotta Észak-Korea számára a réz, a nikkel, az ezüst és a cink külföldre történő eladását, számos intézményt, valamint személyeket pedig utazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtott.

A szén Észak-Korea egyetlen nagy mennyiségben eladható exportcikke, a termék exportjának 40 százalékban Kína a felvevőpiaca. Peking átmeneti korlátozásai ellenére Phenjan tavaly Kína negyedik legfontosabb szénszállítója volt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/Kyodo

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »