A holland parlament szembement a népakarattal

Megszavazta a holland parlament alsóháza az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés ratifikálását, amelyet korábban népszavazáson utasított el az ország lakossága – jelentette a helyi sajtó pénteken. A törvényhozás alsóháza csütörtök este szavazott az egyezményről, a képviselők 89 igen szavazattal 55 ellenében fogadták el a szerződés jóváhagyását.

A megállapodást még a felsőháznak is jóvá kell hagynia, de erre már csak a március 15-i választások után kerülhet sor, pénteken ugyanis parlamenti szünet kezdődik Hollandiában.

A ratifikálás így a választások kimenetelétől függ majd, ami aggodalommal tölti el az egyezmény pártolóit, ugyanis jelenleg a főként EU- és muszlimellenes üzeneteiről ismert Szabadságpárt (PVV) a legnépszerűbb politikai erő Hollandiában, amely a voksok nagyjából 20 százalékára számíthat.

  • Előzmények
Az EU tagországai közül egyedül Hollandia nem ratifikálta még az egyezményt, miután azt áprilisban a szavazók többsége elutasította az euroszkeptikus szervezetek által kiíratott, nem kötelező érvényű referendumon.

Mark Rutte holland miniszterelnök kérésére az uniós vezetők határozatot fogadtak el decemberben, amelyben a holland közvélemény megnyugtatása érdekében világosan kimondták: a szerződéssel Ukrajna nem válik EU-tagjelölt országgá, és ez később sem szolgálhat majd alapul ilyen döntésre.

„A társulási egyezmény elutasítása a legnagyobb ajándék lenne, amelyet adhatunk Vlagyimir Putyin orosz elnöknek” – hangsúlyozta korábban a holland kormányfő.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »