Megindult a belső fogyasztás Németországban

A nagyobb költségvetési kiadásoknak, a bővülő magánfogyasztásnak és a virágzó építőiparnak köszönhetően jó negyedévet zárt a német gazdaság – derült ki a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) csütörtökön közzétett részletes adataiból.

A friss adatok megegyeznek a múlt héten közölt előzetes értékekkel, Németország hazai összterméke (GDP) szezonális és naptári kiigazítással 0,4 százalékkal nőtt az október-decemberi időszakban az előző negyedévhez képest. Az első negyedévben 0,7, a másodikban 0,5, a harmadikban pedig 0,1 százalékkal növekedett a német gazdaság negyedéves összevetésben.

Október-decemberben a kormányzati kiadások 0,8 százalékkal, a háztartások fogyasztása 0,3 százalékkal, az építőipar tőkeberuházásai pedig 1,6 százalékkal bővültek. Ez több mint ellensúlyozta a külkereskedelmi mérleg romlásának hatását. Ár-, naptári és szezonális kiigazítással számolva az import 3,1 százalékkal, az export viszont csak 1,8 százalékkal bővült, így a külkereskedelem 0,4 százalékpontot vett el a GDP-növekedésből.

Németországot gyakran vádolják azzal, hogy miközben elönti termékeivel a külföldi országokat, cserébe nem tesz eleget azért, hogy a belső fogyasztást fellendítse és ezáltal ösztönözze az importot.

További részletek

A kiigazítatlan adatok szerint az éves GDP-növekedés 1,2 százalék lett a negyedik negyedévben, kisebb a harmadik negyedévi 1,5 százaléknál. A második negyedévben 3,2, az elsőben pedig 1,5 százalékra rúgott az éves összevetésű növekedési ütem. Naptári kiigazítással a negyedik negyedévben a harmadik negyedévivel megegyező, 1,7 százalék volt az éves GDP-növekedés, az első negyedévben mért 1,9 százalék és a második negyedéves 1,8 százalék után.

A tavalyi egész évet tekintve a német GDP 1,9 százalékkal nőtt, ami az utóbbi öt év legjobb adata. Naptári kiigazítással számolva 1,8 százalékkal bővült a német gazdaság tavaly, míg 2015-ben 1,5 százalékkal.

Az idei évre 1,4 százalékos növekedést vár a német kormány, míg az Európai Bizottság 1,6 százalékos GDP-növekedést prognosztizált.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »