Kezd nyílttá válni a passporting-jogok elvesztésének negatív hatása

A Morgan Stanley kezdetben 300 dolgozóját telepíti át más országokba Londonból, miután Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból – közölték a helyzetet jól ismerő források.

Rájuk hivatkozva a Bloomberg üzleti hírszolgáltató arról számolt be csütörtökön, hogy az amerikai globális befektetési bankcsoport Frankfurtba vagy Dublinba irányítja át dolgozóinak egy részét első lépésben Londonból.

Colm Kelleher, a Morgan Stanley elnöke még tavaly azt mondta, hogy a ház egyes üzleti tevékenységeit át kell majd telepíteni Londonból a kontinensre, ha nem születik megállapodás a passporting jogokról – azaz az EU kontinentális piacaira, főleg az euróövezeti piacokra bejárást biztosító szolgáltatási engedélyekről  – a Brexit-tárgyalásokon.

Az EU egészére vonatkozó passporting elvesztése más pénzügyi intézményeket is az Európai Unióba való áthelyezésére kényszerítheti. Egyes bankok, így a JPMorgan és az HSBC már utaltak arra, hogy a Brexit miatt több ezer állás szüntethetnek meg a szigetországban és tehetnek át az EU-ba.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A passporting jogok megtartása vagy elvesztése kulcsfontosságú a brit gazdaság jövője szempontjából, így a Brexit tárgyalásokon várhatóan kritikus lesz ez a kérdéskör – ezen múlhat hogy Nagy-Britannia szépen vagy haraggal válik majd el az uniótól.

Forrás: MTI / Reuters / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »