Hőkamerás megfigyelőtornyok sorát telepítik a lengyel határra

Újabb, hőkamerával felszerelt 13 megfigyelőtornyot állítanak fel Lengyelország keleti határszakaszán, amely egyben az Európai Unió külső határa is – jelentette szerdán a lengyel sajtó.

Lengyelországnak az Oroszországhoz tartozó exklávéval, a Kalinyingrádi területtel, valamint Fehéroroszországgal és Ukrajnával közös határszakaszán 2018 végéig 13, hőkamerával és más korszerű optikai műszerekkel felszerelt tornyot emelnek – mondta el a sajtónak Marek Lapinski ezredes, a lengyel határőrség főparancsnoka.

A részben európai uniós forrásokból finanszírozott fejlesztéseken belül Lengyelország eddig 25, 35-50 méter magas megfigyelőtornyot épített a schengeni határ megfigyelésére. Összesen 48 ilyen létesítményt terveznek.

Varsó 2020 végéig 1,2 milliárd zlotyt (mintegy 86 milliárd forint) szán a határvédelem korszerűsítésére. Tervbe vették többek között egy helikopter, valamint az úszólétesítmények automatikus azonosítását végző rendszerrel (AIS) felszerelt két repülőgép beszerzését is.

Ezt 90 százalékban az EU határvédelmi ügynökségének (Frontex) támogatásával valósítják meg. Amint Lapinski közölte, a repülőgépeket szükség esetén nemcsak a Balti-tenger térségében, hanem a Földközi-tengeren is bevethetik a migrációs válság kezelésére.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »