Csehország félti állampolgárait a Brexittől

A cseh állampolgárok jogainak megőrzése, a biztonságpolitikai szövetség fenntartása, valamint a cseh-brit gazdasági kapcsolatok alkotják azokat a prioritásokat, amelyek figyelembe vételét a cseh kormány szorgalmazni fog, amikor megkezdődnek a hivatalos tárgyalások Nagy-Britannia kilépéséről az Európai Unióból.

A brit kilépéssel kapcsolatos cseh prioritásokról szerdán Prágában egyeztettek a cseh parlamenti pártok elnökei Bohuslav Sobotka kormányfő kezdeményezésére. „A cseh politikai színtér ebben a kérdésben nagyon egységes” – mondta Sobotka a találkozó után újságíróknak.

A közös nyilatkozat szerint a pártok megegyeztek abban is, hogy a helyzet alakulásától függően a témát napirenden tartják és folyamatosan egyeztetnek. A pártelnökök a közös nyilatkozatban kötelezettséget vállaltak arra, hogy a jövőben is igyekezni fognak minél szorosabb politikai, gazdasági és biztonságpolitikai viszonyt ápolni Londonnal.

Kapcsolódó cikkünk: Prága nem vár Brüsszelre, önállóan tárgyalna a Brexitről

„A Cseh Köztársaság szempontjából a Nagy-Britannia-EU tárgyalásokon kiemelt témának elsősorban a termékek és a szolgáltatások szabad piacának fenntartása, a cseh állampolgárok jogainak szavatolása és a költségvetési kérdések rendezése számít” – olvasható egyebek között a dokumentumban.

Bohuslav Sobotka nem zárta ki, hogy a pártok következő egyeztetésein az EU-reformok témája is napirendre kerül. Theresa May brit miniszterelnök szerint London és Brüsszel tárgyalásai Nagy-Britannia EU-tagságának megszüntetéséről hivatalosan márciusban kezdődnek el.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »