Most már tényleg hatálytalan a román büntetőjogi rendelet

Megerősítette a bukaresti képviselőház kedden a büntetőjog módosításáról február elsején kiadott, országos tiltakozási hullámot kiváltó sürgősségi kormányrendelet hatálytalanítását.

Miután országszerte félmillió ember vonult utcára a korrupcióellenes harc fékezéseként értelmezett kormányzati döntés ellen, a Sorin Grindeanu vezette szociálliberális kormány maga is hatályon kívül helyezte egy újabb – 14-es sorszámú – rendelettel előző, vitatott intézkedését.

Mivel azonban a kormány sürgősségi rendeleteit utólag a parlamentnek is jóvá kell hagynia, vagy el kell vetnie, a válságot kiváltó 13-as rendeletet – a szenátus után – a képviselőház is elvetette, a 14-est pedig megerősítette. A vitatott kormányrendeletek jogi kálváriája akkor ér véget, ha az államfő kihirdeti a jogszabályokat.

A kormány 13-as sürgősségi rendelete arra hivatkozva enyhített a Btk. korrupcióellenes szigorán, hogy a büntetőjog több cikkelye alkotmányellenesnek bizonyult, és ezeket ki kell javítani. Az ellenzék szerint azonban a kormány olyan rendelkezéseket is „becsempészett” a vitatott rendeletbe, amelyeket semmilyen alkotmánybírósági határozat nem tett szükségessé, viszont akadályozzák a korrupcióval vádolt politikusok felelősségre vonását.

A kormánykoalíciót hátsó szándékokkal gyanúsító ellenzék azért követelte a két rendelet parlamenti procedúrájának összevonását és mielőbbi lezárását, nehogy a bonyolult eljárás valamelyik buktatója – például a 14-es rendelet elleni sikeres alkotmányossági óvás – „felélessze” a 13-as kormányrendelet vitatott rendelkezéseit.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A szociálliberális parlamenti többség pártjai Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök kezdeményezésére engedtek az ellenzéki követelésnek és nagy többséggel megszavazták kedden a 13-as kormányrendelet elvetését, illetve az azt hatálytalanító 14-es rendelet megerősítését. Dragnea azt mondta, hogy inkább még egyszer „megölik” a már amúgy is „halott” 13-as rendeletet a parlamentben, csak legyen már vége a társadalom megosztottságának.

Romániában – egyre csökkenő létszámban de – három hete folyamatosan tüntetők követelik a kormány távozását. A korrupcióellenes jelszavakat hangoztató tüntetők szerint a Grindeanu-kormány eljátszotta hitelét, és a kabinetet háttérből irányító Dragneának is távoznia kell, és úgy vélik, a szociáldemokratáknak „tiszta” emberekkel kell új kormányt alakítaniuk.

A kormánykoalíció egyes vezető politikusai azonban a titkosszolgálatok és a korrupcióellenes ügyészség manipulációjának tulajdonítják a választások után alig másfél hónappal kirobbant elégedetlenségi hullámot, és azt állítják, hogy Romániában a legitim parlamenttől és kormánytól próbálják átvenni a politikai hatalmat olyan gyanúsan homályos erők, amelyek semmilyen választói felhatalmazással nem rendelkeznek.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »