Kína egy dél-koreai multi szankcionálására készül a THAAD rakéták miatt

Az állami tulajdonú Xinhua kínai hírtelevízió beszámolója szerint a dél-koreai Lotte Group súlyos következményekkel számolhat, ha a jelenleg általa birtokolt golfpálya területén engedélyezi az amerikai THAAD rakétavédelmi rendszer telepítését.

A Lotte csoport Dél-Korea ötödik legnagyobb konglomerátuma és már korábban is voltak incidensei a kínai hatóságokkal, de ezeket nyilvánosan nem kötötték össze a THAAD-rakéták problémakörével. Múlt hónapban például egy tűzvédelmi ellenőrzés során függesztettek fel egy több milliárd dollár értékű ingatlanfejlesztési projektet.

Kína már többször kifejezte ellenérzéseit a rakétavédelmi rendszer telepítésével kapcsolatosan, ugyanis attól tartanak, hogy a rendszer erős radarjai Kína területét is elérik. A dél-koreai és amerikai oldal ugyanakkor azzal érvel, hogy a THAAD-rakéták telepítésére kizárólag az Észak-Korea által jelentett egyre erősebb atomfenyegetés miatt van szükség.

A Xinhua híradása szerint ha a Lotte beleegyezne a megállapodásba, akkor Dél-Korea és az USA felgyorsítanák a projektet. Ezt más források is megerősítették, a Kyodo japán hírügynökség szerint Washington most arra törekszik, hogy már idén júniusra befejezzék a telepítést.

“Az együttműködéssel a Lotte a kínai embereknek ártana és ennek súlyos következményei lennének. A kínai emberek nem fognak egy olyan vállalatot támogatni, ami részt vesz Kína érdekeinek rombolásában. A Lotte csoportnak fel kellene függesztenie vagy vissza kellene utasítania a projektet, hogy a kormány újragondolhassa a telepítés megvalósíthatóságát.” – fogalmazott a Xinhua, ami ugyan nem tekinthető kormányzati álláspontnak, de tükrözi a kínai hozzáállást.

A kínai külügyminiszter ennél finomabban fogalmazott, Vang Ji szerint: “Kína megérti Dél-Korea azon törekvését, hogy megvédje magát, de tekintettel kell lennie Peking kétségeire is a rakétavéelmi rendszer telepítésével kapcsolatosan.”

A nemzetközi szankciók ellenére Észak-Korea legutóbb február 12-én lőtt ki rakétát Japán irányába, melyre válaszul Kína felfüggesztette az észak-koreai szén importját.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Berlin, 2018. március 26.
A Stimulate nevű project keretén belül bemutatásra kerülő vezető nélküli elektromos busz a berlini Charite Egyetemi Kórház területén 2018. március 26-án. A busz napokon belül megkezdi működését a német fővárosban. (MTI/EPA/Omer Messinger)

Az elektromos buszok elterjedése árthat az olajiparnak

Az akkumulátoros motorokkal felszerelt buszok hirtelen komoly „problémává” váltak, lévén a közeljövőben jelentős mértékben hozzájárulhatnak a városi közlekedés forradalmasításához, valamint segíthetik az energiaipart átformáló erőket. Kínával az élen, egyre több hagyományos szmog-okádó dízelbehemótot váltanak fel elektromos buszok, ezáltal pedig csökken a fosszilis üzemanyag iránti kereslet.

Read More »