Rendeződni látszik a kínai-amerikai viszony

Peking kész együttműködni Donald Trump amerikai elnök kormányával – közölte Vang Ji kínai külügyminiszter amerikai kollégájával, Rex Tillersonnal pénteken a G-20-országok bonni tanácskozása alkalmával megtartott kétoldalú megbeszélésükön.

Erről a kínai külügyminisztérium számolt be szombaton közleményben.

„Kína a békés egymás mellett élés és a kölcsönös tisztelet elve alapján kész elmélyíteni az együttműködést és fejleszteni a kapcsolatokat Trump elnök kormányával. Az Egyesült Államok egyértelműen kinyilvánította, hogy továbbra is tartja magát az „egy Kína” elvhez. Ez a nézetazonosság megteremti a feltételeket ahhoz, hogy a két ország fejlessze stratégiai együttműködését kétoldalú, regionális és globális szinten is” – olvasható a közleményben.

Az amerikai külügyminiszter szóvivője, Mark Toner pénteken azt idézte Tillerson és Vang Ji megbeszéléseiből, hogy előbbi kérte kínai kollégáját: Peking minden tőle telhető módon intse józanságra Észak-Koreát, zabolázza meg Phenjan destabilizáló magatartását, amelynek legutóbbi megnyilvánulása a vasárnapi ballisztikusrakéta-kísérlet volt.

A két külügyminiszter megvitatta annak szükségességét is, hogy megfelelő fórumot hozzanak létre kereskedelmi és beruházási ügyek tárgyalására.

Ez volt Tillerson és Vang első találkozása az amerikai külügyminiszter hivatalba lépése óta. A megbeszélésre azután került sor, hogy Donald Trump amerikai elnök a múlt héten telefonbeszélgetésben megerősítette Hszi Csin-ping kínai elnöknek: Washington Tajvant továbbra is Kína részének tekinti.

  • Kapcsolódó cikkek:

Emlékezetes, hogy Peking határozottan sérelmezte, hogy Trump december elején fogadta a tajvani elnök telefonhívását, amivel több évtizedes diplomáciai protokollt rúgott fel, és amivel azt a gyanút kelthette Kínában, hogy Washington esetleg megkérdőjelezi az „egy Kína” politikát: Tajvanra a jövőben önálló államként tekint, nem pedig Kína szakadár tartományaként.

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek