Újabb ellenséget szerzett magának Donald Trump

Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben szólította fel szerdán a venezuelai elnököt, hogy azonnal bocsássa szabadon a három éve bebörtönzött Leopoldo Lópezt ellenzéki vezetőt.

Trump elnök a Fehér Házban fogadta Leopoldo López feleségét, Lilian Tintorit, s a Twitter-üzenet szövegéhez ezúttal képet is mellékelt: ezen ő látható Lilian Tintori mellett, Mike Pence alelnök és Marco Rubio, floridai republikánus szenátor társaságában.

“Venezuelának felhatalmazást kell adnia Leopoldo López politikai fogolynak és Lilian Tintori férjének arra, hogy azonnal elhagyhassa a börtönt” – olvasható az elnök Twitter-üzenetében.

Az amerikai elnök szavait Lilian Tintori csatolta a saját Twitter-bejegyzéséhez, amelyben leszögezte: “változatlanul és még erőteljesebben harcolunk azért, hogy elnyerjük szabadságunkat”.

A bebörtönzött ellenzéki politikus felesége egy másik Twitter-bejegyzésben közölte azt is, hogy Trump elnöknek, Pence alelnöknek és Rubio szenátornak beszámolt a venezuelai humanitárius válságról és a politikai foglyokról, valamint az országában uralkodó diktatúráról.

  • Háttér
Katasztrofális helyzetben van a venezuelai gazdaság, a jegybank nem végleges adatai alapján, a Reuters által megszerzett dokumentum szerint a fogyasztói áremelkedés rekordszintű, 800 százalék volt tavaly, a gazdaság 13 éve a legnagyobb mértékben, 18,6 százalékkal zsugorodott.

A helyi deviza, a bolivar teljesen elértéktelenedett, a korábban az országban működő amerikai vállalatok inkább minimalizálva veszteségeiket, menekülnek Venezuelából és teljes gyárakat hagynak ott az államnak, Oroszország viszont beruház és fegyvergyárat épít, Vlagyimir Putyin pedig békedíjat kap a venezuelai elnöktől, Nicolás Maduro-tól.

López a Népi Akarat nevű radikális ellenzéki párt alapítója és elnöke, aki a 2014-ben több hónapig tartó és halálos áldozatokat is követelő kormányellenes tüntetések egyik vezéralakja volt. Erőszakra történt felbujtás címén 13 évig és 9 hónapig tartó börtönbüntetésre ítélték.

Trump elnök kiállása López mellett akkor történt, amikor Washington és Caracas között néhány nap óta feszültté vált a viszony. Trump Twitter-üzenete előtt pár órával, szerdán délután, Nicolás Maduro venezuelai államfő arra figyelmeztette az amerikai elnököt, hogy a kormányzata elleni minden agresszióra nagyon határozott választ ad majd.

“Ha az Egyesült Államok agressziót követ el ellenünk, nem fogunk hallgatni… megfelelő választ adunk” – jelentette ki Maduro egy nyilvános rendezvényen, majd hozzátette: “nem akarok problémákat Donald Trump úrral”, annak ellenére sem, hogy “az imperalizmus fenyeget bennünket”.

Maduro ezzel a Tarick El Aissami venezuelai alelnök ellen hétfőn foganatosított amerikai szankcióra reagált. Az amerikai pénzügyminisztérium ugyanis pénzügyi büntetőintézkedéseket vezetett be a 42 éves politikus ellen, akit a nemzetközi kábítószer-kereskedelem egyik vezérének minősített.

Szerdán Venezuela felfüggesztette a CNN hírtelevízió spanyol nyelvű adásának sugárzását is. A caracasi kormány háborús propagandával vádolta meg a hírcsatornát, azt követően, hogy pár nappal korábban a televízió riportot adott közre a Venezuela iraki nagykövetségén folyó állítólagos útlevél-, és vízumkiadási korrupcióról, amelynek egyik szervezője – a CNN szerint – maga az alelnök, Tareck El Aissami.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Ezt a riportot Maduro államfő már vasárnap megtámadta, s már akkor kijelentette: “azt akarom, hogy a CNN távozzon Venezuelából, kifelé!”.

Az amerikai-venezuelai viszony egyébként már Hugo Chavez 1999-ben történt elnökké választása óta feszült, a néhai Chavez ugyanis rendszeresen kirohanásokat intézett az Egyesült Államok ellen, s ez a hangnem Nicolás Maduro 2013-as elnökké választása óta sem változott.

Forrás: MTI / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

cdu-csu-spd

Újra a nagykoalíciónak áll a zászló Németországban

Egyre többen állnak ki a nagykoalíció folytatása mellett a Német Szociáldemokrata Pártban, hangsúlyozva, hogy az úgynevezett Jamaica-koalícióról szóló tárgyalások kudarca új helyzetet teremtett, amelyben már nem lehet elutasítani a kormányzást az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió szövetségével.

Read More »
epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »