Egyre kínosabb a korrupciós botrány a római városházán

Korrupció miatti gyanú és lemondások sorozata tizedeli az olasz főváros vezetését, az ellenzéki Öt Csillag Mozgalomhoz (M5S) tartozó Virginia Raggi főpolgármester vezette városháza szerdán a sajtóval is megszakította a beszélőviszonyt.

Mások után Paolo Berdini városfejlesztési tanácsos is benyújtotta lemondását, miután a főpolgármesteri hivatal botrányaira és Virginia Raggi magánéletére vonatkozó információkat szivárogtatott ki a napilapoknak. A főpolgármester szerdán kijelentette, olyan utódot keres Berdini helyére, aki kevesebbet beszél és többet dolgozik.

Paolo Berdini egyebek között arról nyilatkozott, hogy Virginia Raggi és az olasz főváros vezetése „bűnbandák” kezében van.

Hasonlóképpen látja Paola Muraro, a decemberben korrupciós gyanú miatt távozott környezetvédelmi tanácsos, aki szerint Róma főpolgármesteri hivatalát „hatalmi csoportok” irányítják.

  • Előzmények
A Rómát június óta vezető Virginia Raggi hosszasan állította össze csapatát, amelynek tagjai egymás után távoztak tisztségeikből: a mérlegügyi tanácsos már szeptemberben önként távozott, a személyzeti igazgató Raffaele Marrát decemberben őrizetbe vették, miután az ügyészség korrupcióval vádolja.

Őt Salvatore Romeo főpolgármesteri kabinetfőnök lemondása követte, akinek Virginia Raggi az előírtnál háromszor magasabb fizetésemelést biztosított, ő pedig olyan, 30 ezer eurós (több mint 9 millió forintos) életbiztosítást kötött tavaly januárban, amelynek kedvezményezettjeként Virginia Raggit jelölte meg. A főpolgármester ellen az ügyészség két vizsgálatot is indított, és már egyszer meg is hallgatta Virginia Raggit.

Kapcsolódó cikkeink:

Az M5S szerint Virginia Raggi ellen lejárató rágalomkampány folyik az olasz sajtó részéről, amely megbénítja a főpolgármesteri hivatal munkáját. A római napilapok szerint viszont Virginia Raggi majdnem kilenc hónap alatt semmit nem tett a fővárosért.

Elemzők rámutatnak, hogy Virginia Raggi esetleges vád alá helyezése vagy lemondása hatalmas kárt okozna a következő parlamenti választások megnyerésére készülő ellenzéki pártnak, amely semmilyen módon nem akarja kiengedni a kezéből a fővárost.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »