Brexit: A brit kormánynak meg kellene védenie a bíróságokat

A brit legfelsőbb bíróság elnöke szerint a Brexit-folyamat eddigi tanulsága az igazságszolgáltatás szempontjából az, hogy a politikának egyértelműbben és gyorsabban meg kell védenie a bíróságokat a jogállamiságot kikezdő, alaptalan sajtótámadásokkal szemben.

Lord David Neuberger a BBC rádió négyes csatornájának csütörtök délelőtti politikai magazinműsorában kifejtette: amikor a londoni felsőbíróság tavaly novemberben úgy döntött, hogy a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításához, vagyis a Lisszaboni Szerződés 50. cikkének aktiválásához a kormánynak a parlament előzetes felhatalmazását kell kérnie, az első fokú bírói fórummal szemben kibontakozó sajtóhadjáratra a kormány „hamarabb és világosabb módon is reagálhatott volna”.

Lord Neuberger nem említett név szerint politikusokat vagy sajtótermékeket, de megfogalmazása szerint „a bírákkal egyáltalán nem bántak jól” a felsőbírósági végzés után, és egyes megnyilvánulások „egyenesen a jogállamiságot ásták alá”.

A jogállamiság és a demokrácia a brit társadalom két alappillére, és ha a média „vagy bárki más jó ok nélkül” támadja a bíróságokat, az a társadalom alapjainak meggyengülését okozhatja – mondta a legfőbb brit fellebbviteli fórum vezetője. Hozzátette: ahol sajtószabadság van, ott megesik az ilyesmi, és hiba lenne azt feltételezni, hogy ha egyszer-kétszer ez megtörténik, attól vége lesz a világnak, de ha ez válik normává, az már aggasztó lesz.

A tavalyi felsőbírósági végzés utáni sajtóreakciók közül a legnagyobb felzúdulást a jobboldali, erőteljesen EU-ellenes irányvonalú Daily Mail keltette. A legolvasottabb brit újságok közé tartozó tömeglap annak idején hatalmas betűkkel szedett első oldalas főcímben bélyegezte „a nép ellenségeinek” a londoni felsőbíróság eljáró testületének tagjait.

Kapcsolódó cikkünk: Homok a Brexit-gépezetben

A felsőbíróság tavaly novemberben – a kormány álláspontjának ellentmondva – úgy döntött, hogy a brit parlament szuverén jogköre az EU-tagságot megszüntető folyamat elkezdésének előzetes jóváhagyása. Ezt a végzést a legfelsőbb bíróság január végén jogerősen jóváhagyta, elutasítva a kormány fellebbezését.

A brit parlament alsóháza nemrégiben jelentős többséggel megadta a felhatalmazást a kormánynak a Lisszaboni Szerződés 50. cikkének aktiválására, és az erről szóló törvénytervezet a jövő héten a felső kamara, a Lordok Háza elé kerül.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »