Még mindig bizonytalan a FED

Kamatemelést helyezett kilátásba Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke kongresszusi meghallgatásán kedden, emellett óvatosságra intett Donald Trump elnök tervezett költségvetési kiadásait illetően.

Az Egyesült Államokban a Fed (szövetségi tartalékrendszer) elnöke évente kétszer számol be a kongresszusban tevékenységéről és várható politikájáról. Az idei első meghallgatáson Janet Yellen szokatlanul gyakran használta a „bizonytalanság” kifejezést és gyakran szólt a várható költségvetési kiadásokra vonatkozóan a „potenciális következményekről” is.

Beszédében kifejtette: reméli, hogy a költségvetési politika tervezett változásai összeegyeztethetők lesznek a költségvetési kiadásokkal. Donald Trump elnök ugyanis jelentős mértékű adócsökkentéseket helyezett kilátásba a vállalkozások számára és infrastrukturális fejlesztések beindítását ígérte költségvetési forrásokból.

Yellen elmondta azt is, hogy a Fed kamatdöntő bizottsága március közepén tartandó ülésén megvizsgálja majd a munkaerőpiaci helyzetet és az infláció alakulását, és várhatóan dönt a kamatláb-emelésről.

Janet Yellen, akit Donald Trump korábban gyakran bírált, véleményt formált az új kormányzat gazdasági terveiről is. „Még ha nem is áll szándékomban véleményt mondani egy-egy adóval, vagy költségvetési kiadással kapcsolatos döntésről, szeretném aláhúzni a hosszú távú gazdasági növekedés üteme és az amerikaiak életszínvonala javításának fontosságát a termelékenység növelését célzó politika révén” – fogalmazott. Fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy szerinte a költségvetési politika lehetséges változásai bizonytalansági forrást jelentenek az amerikai gazdaság kilátásait illetően.

A Fed elnöke, akinek még a Barack Obama korábbi elnöktől kapott megbízatása egy éven belül lejár, visszautalt az Obama-adminisztráció gazdaságpolitikájára, s elmondta, hogy a 2008-as pénzügyi válság óta csaknem 16 millió munkahelyet teremtettek, ugyanakkor elégedetlenségének adott hangot a kisebbségek munkanélkülisége miatt. A fekete és spanyolajkú amerikaiak munkanélküliségi aránya ugyanis jóval magasabb, mint a lakosság többi rétegében munkát keresők aránya.

Yellen szerint a részben a gazdaság motorjának tartott fogyasztói kiadások magabiztosan növekednek, és leszögezte azt is, hogy a vállalkozások bizalma az elmúlt hónapokban jelentősen erősödött. Megállapította, hogy az 1,6 százalékos infláció változatlanul a 2 százalékos cél alatt maradt, s ezt a jegybank kifejezetten egészségesnek tartja.

Korábban is írtuk, hogy jók az amerikai gazdasági adatok, de még nem tud reagálni a FED. A bizakodásra okot adó amerikai gazdasági adatok ellenére a FED döntéshozókat akadályozza az infláció gyorsulásának felmérésében az a tény, hogy nincs információjuk Trump gazdasági terveiről.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »