Észak-Korea szerint csak szuverenitását védi rakétatesztjeivel

Észak-Korea visszautasította az ENSZ Biztonsági Tanácsának állásfoglalását, és kizárólag önvédelmi jellegűnek nevezte rakétatesztjeit kedden, amelyekhez szuverén államként „joga van”.

Tesztjeink „kivétel nélkül” azt célozzák, hogy képesek legyünk „megvédeni nemzeti szuverenitásunkat és népünk biztonságát az ellenséges erők közvetlen fenyegetéseitől” – erősítette meg Han Te Szong, Észak-Korea ENSZ-hez akkreditált új nagykövete Genfben. A február 12-ei sikeres rakétateszt is ennek „az önvédelmi eszköztárnak a része”.

„Ennek tükrében véve küldöttségem határozottan visszautasítja a Biztonsági Tanács legutóbbi közleményét és az ENSZ országommal szembeni határozatait” – mondta a diplomata a 65 tagállamból álló Leszerelési Értekezlet ülésén.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Han szerint a megosztott Koreai-félsziget „marad a világ puskaporos hordója, amely a háború folyamatos lehetőségét rejti magában”. A diplomata elítélte a dél-koreai-amerikai éves hadgyakorlatokat és a Phenjannal szembeni „nukleáris fenyegetéseket”, valamint zsarolásokat.

„A szuverén állam legitim önvédelemhez való jogának keretében lehetőség van az erőteljes elrettentő fegyverek birtoklására. Ezek célja, hogy felvegyük a kesztyűt az állam és a szocialista rendszer megdöntésén fáradozó ellenséges erőkkel szemben” – érvelt.

A nagykövet ugyanakkor biztosította a jelenlévőket arról, hogy Phenjan osztja az emberiség közös elképzelését a világszintű nukleáris lefegyverzésről, és „felelős szerepet játszik” ennek elérésében.

Az ENSZ máshogy látja a helyzetet

Robert Wood, az Egyesült Államok genfi ENSZ-nagykövete az értekezlet ülésén arról beszélt, hogy közösen kell fellépni Phenjan „elszámoltatása” érdekében.

„Meg kell szüntetni Észak-Korea minden erőfeszítését az atomfegyverek és a ballisztikus rakétaképességek fejlesztésére. Ha volt valaha olyan helyzet, melyben közös nemzetközi fellépésre van szükség kölcsönös biztonságunk garantálása érdekében, akkor ez az” – húzta alá az amerikai nagykövet.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa már több határozatban is megtiltotta Észak-Koreának, hogy ballisztikus rakétákkal és atomfegyverekkel kísérletezzen.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek