Szíriai béketárgyalások: Megvan az ellenzéki delegáció

A szíriai ellenzék bemutatta vasárnap Rijádban azt a 21 fős küldöttségét, amely részt vesz az ENSZ égisze alatt február 20-án Genfben kezdődő béketárgyalásokon.

A Szaúd-Arábia támogatta szíriai ellenzéki csoportokat tömörítő ernyőszervezet, a Tárgyalási Főbizottság (HNC) delegációjának összetételéről kétnapos találkozón döntöttek a szaúdi fővárosban, Rijádban. A küldöttséget az ellenzék fő csoportjának számító és a Nyugat által támogatott Szíriai Nemzeti Koalíció egyik tagja, Naszr al-Hariri vezeti majd, aki foglalkozását tekintve kardiológus, és a dél-szíriai Deraából származik.

Az ellenzék részéről a főtárgyaló Mohamed Szabra ügyvéd lesz, aki a 2014-ben Isztambulban alapított Dzsamaharija (Köztársaság) párt vezetője. Szabra az egyik befolyásos, a damaszkuszi régióban tevékeny Dzsais al-Iszlám felkelőcsoport képviselője, Mohamed Allús korábbi szerepét veszi át. Bár Allús még részt vett az Oroszország és Törökország közvetítésével Asztanában január végén tartott béketárgyalásokon, ezúttal Genfben sem ő, sem csoportja nem lesz jelen. Hogy miért, arra nem adtak magyarázatot.

Az ellenzéki küldöttségnek első alkalommal tagja lesz az oroszbarát ellenzékiekből álló moszkvai csoport egyik képviselője is, valamint az ellenzéki erők függetlenek alkotta kairói platformjának delegáltja is. A HNC mostanáig elutasította ez utóbbi két csoportnak a tárgyalásokon való önálló részvételét, mondván, hogy túl elnézőek a rezsimmel szemben.

Ez azt jelenti, hogy ez alkalommal csupán két delegáció lesz, a rezsimé és az ellenzéké – hangsúlyozta az AFP francia hírügynökségnek az ellenzéki koalíció egyik szóvivője.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »