Rakka felszabadítására készülnek a törökök

Törökország szíriai katonai beavatkozásának végső célja, hogy el-Báb után a Rakkát is magában foglaló határ menti régió is felszabaduljon az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet uralma alól – jelentette ki vasárnap Recep Tayyip Erdogan török államfő.

„A végső cél egy 5 ezer négyzetkilométeres terület megtisztítása” – hangsúlyozta Erdogan egy sajtótájékoztatón, amelyet az isztambuli repülőtéren tartott, mielőtt elindult három Perzsa-öböl menti államot – Bahreint, Szaúd-Arábiát és Katart – érintő hivatalos útjára.

Ankara régóta hangoztatott törekvése, hogy Észak-Szíriában egy „biztonságos”, az Iszlám Állam és a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia harcosai által megtisztított zónát kell kialakítani a polgári lakosság számára.

A török államfő vasárnap újságíróknak elmondta, hogy ezt a tervet újfent megvitatta az Egyesült Államokkal és Oroszországgal, továbbá azt is hangoztatta, hogy Törökország a szóban forgó övezetben készen áll az infrastruktúra helyreállítására, elejét véve így annak, hogy újabb menekülthullám induljon meg Szíriából, valamint lehetővé téve a Törökországba menekült szíriaiak hazatérését.

A török elnök beszámolt arról is, hogy a török katonák és a szíriai felkelők behatoltak el-Báb központjába, és küszöbön áll az IÁ második számú szíriai fellegvárának számító város bevétele. Hozzátette, hogy a dzsihadista szervezet harcosai elkezdtek kivonulni az észak-szíriai településről.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Ankara tavaly augusztus 24-én Eufráteszi Pajzs fedőnéven indított hadműveletet Észak-Szíriában, hogy a lázadó Szabad Szíriai Hadsereget támogatva megtisztítsa a határ menti területeket a terrorszervezetektől, köztük az Iszlám Államtól. Törökország másik nem titkolt célja az, hogy megelőzze a kurd milíciák túlzott térnyerését a határrégióban.

A török hadsereg a legfrissebb jelentések szerint eddig 67 katonáját vesztette el az észak-szíriai hadműveletben.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »