Összehívják az ENSZ BT-t Észak-Korea rakétakísérlete miatt

Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea vasárnap kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) sürgős összehívását azért, mert Észak-Korea ballisztikus rakétát indított a Japán(Keleti)-tenger irányában. A Reuters hírügynökség értesülése szerint a BT már hétfőn összeül a kérdésben.

Korábban a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség arról számolt be, hogy az országban ballisztikus rakétával sikeres kísérletet hajtottak végre. A jelentés egyben kitért arra, hogy a Pukkikszon-2 (Sarkcsillag-2) típusú, nukleáris töltet hordozására képes rakéta indítását Kim Dzsong Un észak-koreai vezető személyesen irányította.

Az orosz külügyminisztérium hétfői állásfoglalása szerint a rakétakísérlettel Észak-Korea megsértette az ENSZ BT határozatait. A tárca arra szólít közleményében, hogy mindenki tanúsítson higgadtságot, és tartózkodjon olyan cselekedetektől, amelyek tovább fokozhatják a feszültséget.

A kínai külügyminisztérium elítélte az észak-koreai rakétakísérletet. Keng Suang külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Peking ellenzi a BT határozatait sértő rakétakísérleteket. Peking a Koreai-félsziget nukleáris leszerelésében érdekelt, a helyzet rendezése érdekében pedig minden érintett félnek kedvező feltételeket kell teremtenie a béketárgyalások folytatásához – mondta a szóvivő.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »