A francia elnökválasztásba is elkezdtek belepiszkálni az oroszok

A jelenleg legesélyesebbnek számító francia elnökjelölt, Emmanuel Macron a pártfőtitkár Richard Ferrand szerint az orosz média álhíreinek célpontja lett és a párt számítógépes hálózatát is folyamatosan támadások érik.

Richard Ferrand, az En Marche! párt főtitkára szerint az orosz állam által birtokolt Russia Today és Sputnik médiacégek elkezdtek álhíreket terjeszteni Emmanuel Macronról a közvélemény befolyásolása céljából.

A Sputnik hírportál például február elején közölt interjút egy francia konzervatív jogásszal, aki azzal vádolta meg Macront, hogy a nagy amerikai bankrendszer ügynöke. A riportot később felkapta a szintén állami tulajdonú Russia Today hírteleveízió is.

Ferrand szerint az oroszok stratégiája az, hogy a két nagy állami médiacsatornán (Sputnik és RT) álhíreket generálnak, majd ezeket a híreket felkapják és átveszi őket a többi portál, ezzel pedig összességében a maguk érdekei szerint befolyásolják a választási folyamatokat.

  • Az amerikai választást is befolyásolták
A módszer nem új, az amerikai választási kampányban is lehetett némi orosz befolyás, ezt utólag maga Donald Trump is elismerte, ugyanakkor ott nem az álhírek domináltak, inkább úgy válogatták össze a kiszivárogtatásokat, hogy az Hillary Clinton pozícióit gyengítse.

További részletek:

Hivatalos: orosz szerverekről támadták az amerikai választási rendszert

Diplomáciai háború az USA és Oroszország között

A hamis médiariportok akkor kezdtek el megjelenni, amikor a korábbi favorit Francois Fillon – aki mellesleg pozitívan beszél Putyin elnökről – botrányba keveredett a feleségének és gyermekeinek gyanús asszisztensi szerződésekkel juttatott 1 millió euró körüli közpénz miatt. Francois Fillon ugyan még azóta is versenyben van, de a felmérések szerint már csak a harmadik helyen, Marine Le Pen és Emmanuel Macron mögött végezne, azaz nem jutna be a második fordulóba.

Oroszországnak Le Pen győzelmével nem lenne problémája, Le Pen pártja nyíltan oroszbarát, sőt, korábbi kampányaikat egy orosz bankon keresztül finanszírozták, de Macron uniópárti, egy erős és egységes Európát szeretne és a felmérések szerint jelenleg magasan nyerne Le Pen ellen a második fordulóban.

Az álhíreken túl folyamatosan terheléses támadások is érik a Macron kampányához köthető számítógépes hálózatot, Ferrand szerint „százával, ha nem ezrével” kapnak támadásokat Oroszország területéről.

A francia védelmi miniszter, Jean Yves Le Drian múlt hónapban megígérte, hogy meg fogják növelni a külföldi hackertámadások elleni védekezésre fordított kiadásokat, egyúttal elismerte, hogy Franciaország semmivel sem kevésbé sebezhető, mint az Egyesült Államok.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »