Sapin: az EKB sosem manipulálja az euró árfolyamát

Az Európai Központi Bank nem próbálja manipulálni az euró árfolyamát kereskedelmi vagy kompetitív politikai célok elérésének érdekében – mondta Michel Sapin francia pénzügyminiszter egy hétfőn közzétett interjúban.

Sapin ezzel a kijelentésével arra, egy amerikai tisztviselő által megfogalmazott vádra válaszolt, miszerint Németország haszonszerzés céljára használja a „durván alulértékelt” eurót.

„Ezeknek az állításoknak egyértelműen nincs értelmük, mégpedig több okból. Az euró az egész euróövezet hivatalos pénzneme. Nemzetközi szinten az egész euróövezet többlete számít, nem pedig csupán Németországé” – nyilatkozta a francia pénzügyminiszter a Handelsblatt újságnak. Hozzátette, hogy az EKB monetáris politikai döntései függetlenek a tagországoktól.

Sapin szerint Európának még mindig küzdenie kell, hogy a globális pénzügyi válság előtti szintre állítsa vissza a beruházásokat, valamint azt mondta, Németországnak – önmagáért és Európáért egyaránt – „ambiciózusabbnak” kellene lennie a beruházási szintjeit illetően.

A francia pénzügyminiszter az is elmondta: reméli, hogy Donald Trump amerikai elnök hamar megérti, mennyire előnyös és fontos az Egyesült Államok jóléte számára, hogy szoros kapcsolatot építsen ki az Európai Unióval.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »