Óriási veszteség az Euro Disneynél, az anyacég közbelépne

A Walt Disney azt tervezi, hogy teljes kontrollt szerez a Párizs melletti Disneyland vidámparkot üzemeltető Euro Disney-ben, miután az európai cég 858 millió eurós veszteséget hozott össze 2016-ban.

A Walt Disney Co. 2 eurós részvényenkénti ajánlatot tett a párizsi tőzsdén forgó részvényekre, miután egy részvénycsere-ügylet révén a korábbi 76,7%-ról 85,7%-ra növelte részesedését. A 9%-nyi részvénycsomagot a szaúd-arábiai milliárdos Alwaleed bin Talal herceg cégétől, a Kingdom Holdings-tól szerezték meg úgy, hogy az Euro Disney részvényekért cserébe az anyacég Walt Disney részvényeket ajánlott fel a Kingdom Holdingsnak.

  • A Twitterben is ott vannak
A Kingdom Holdngs és Alwaleed herceg igazi nagybefektetőknek számítanak az amerikai piacokon, például ők birtoklják a Twitter részvények több, mint 5 százalékát is (ami egyébként eddig szintén nem bizonyult az évtized befektetésének).

A fennmaradó 14,3%-nyi részvényre a 2 eurós felvásárlási ár jelentős, 67 százalékos prémiumot jelent a jelenlegi tőzsdei árhoz képest, ugyanakkor a felvásárlási ajánlat így is könnyen ellenállásba ütközhet, mert a kisebb befektetők már régóta elégedetlenek a cégvezetéssel.

Figyelembe véve, hogy a részvény 2002-ben még bőven 100 euró fölött is forgott, az elégedetlenség érthető és a 2 eurós felvásárlási ár prémiuma sem tűnik visszautasíthatlannak. Ha a felvásárlási ajánlat sikeres lenne és az anyacég elérné a 95%-os részvényarányt, akkor ki is vezetnék a papírt az Euronext tőzsdéről.

  • Háttér

Az európai Disneyland 1992-ben nyitott meg és azóta gyakorlatilag folyamatosan pénzügyi problémákkal küzd. A kezdetekkor a várható látogatószámokat túlságosan optimistán ítélték meg és túl nagy adósságot halmoztak fel.

Az elmaradó bevételek miatt a későbbre tervezett fejlesztések is elmaradoztak, ezt jól mutatja az a tavalyi éves jelentésben fellelhető adat, hogy az üzemeltetési célra megvásárolt területnek a mai napig is csak a felét hasznosították.  

 

Az Euro Disney már a 2015-ös évet is 102 millió eurós veszteséggel zárta, de a tavalyi 858 milliós veszteség már valószínűleg az anyacégnek is sok volt, ezért dönthettek a teljes kivásárlás mellett. A Walt Disney máris jelezte, hogy támogatná a cég újratőkésítését 1,5 milliárd euró erejéig, ami segítene a cég adósságának lefaragásában és pénzügyi helyzetének stabilizálásában.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »