Óriási veszteség az Euro Disneynél, az anyacég közbelépne

A Walt Disney azt tervezi, hogy teljes kontrollt szerez a Párizs melletti Disneyland vidámparkot üzemeltető Euro Disney-ben, miután az európai cég 858 millió eurós veszteséget hozott össze 2016-ban.

A Walt Disney Co. 2 eurós részvényenkénti ajánlatot tett a párizsi tőzsdén forgó részvényekre, miután egy részvénycsere-ügylet révén a korábbi 76,7%-ról 85,7%-ra növelte részesedését. A 9%-nyi részvénycsomagot a szaúd-arábiai milliárdos Alwaleed bin Talal herceg cégétől, a Kingdom Holdings-tól szerezték meg úgy, hogy az Euro Disney részvényekért cserébe az anyacég Walt Disney részvényeket ajánlott fel a Kingdom Holdingsnak.

  • A Twitterben is ott vannak
A Kingdom Holdngs és Alwaleed herceg igazi nagybefektetőknek számítanak az amerikai piacokon, például ők birtoklják a Twitter részvények több, mint 5 százalékát is (ami egyébként eddig szintén nem bizonyult az évtized befektetésének).

A fennmaradó 14,3%-nyi részvényre a 2 eurós felvásárlási ár jelentős, 67 százalékos prémiumot jelent a jelenlegi tőzsdei árhoz képest, ugyanakkor a felvásárlási ajánlat így is könnyen ellenállásba ütközhet, mert a kisebb befektetők már régóta elégedetlenek a cégvezetéssel.

Figyelembe véve, hogy a részvény 2002-ben még bőven 100 euró fölött is forgott, az elégedetlenség érthető és a 2 eurós felvásárlási ár prémiuma sem tűnik visszautasíthatlannak. Ha a felvásárlási ajánlat sikeres lenne és az anyacég elérné a 95%-os részvényarányt, akkor ki is vezetnék a papírt az Euronext tőzsdéről.

  • Háttér

Az európai Disneyland 1992-ben nyitott meg és azóta gyakorlatilag folyamatosan pénzügyi problémákkal küzd. A kezdetekkor a várható látogatószámokat túlságosan optimistán ítélték meg és túl nagy adósságot halmoztak fel.

Az elmaradó bevételek miatt a későbbre tervezett fejlesztések is elmaradoztak, ezt jól mutatja az a tavalyi éves jelentésben fellelhető adat, hogy az üzemeltetési célra megvásárolt területnek a mai napig is csak a felét hasznosították.  

 

Az Euro Disney már a 2015-ös évet is 102 millió eurós veszteséggel zárta, de a tavalyi 858 milliós veszteség már valószínűleg az anyacégnek is sok volt, ezért dönthettek a teljes kivásárlás mellett. A Walt Disney máris jelezte, hogy támogatná a cég újratőkésítését 1,5 milliárd euró erejéig, ami segítene a cég adósságának lefaragásában és pénzügyi helyzetének stabilizálásában.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »