A spanyolok nem ijedtek meg a Brexittől

Nagy-Britannia távozásával Spanyolország fontosabb tagja lesz az Európai Uniónak – mondta Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke madridi sajtótájékoztatóján pénteken.

A politikus január 17-i megválasztását követően első hivatalos látogatására érkezett a dél-európai országba, ahol VI. Fülöp spanyol király és Mariano Rajoy miniszterelnök is fogadta. Találkozott a spanyol törvényhozás alsó- és felsőházának elnökeivel, akikkel közös sajtótájékoztatón értékelte az Európai Unió előtt álló kihívásokat.

Antonio Tajani hangsúlyozta: Spanyolországra példaként lehet tekinteni, amiért kilábalt a gazdasági krízisből, ráadásul tette mindezt „sok munkával és kevés beszéddel”.

A politikus szerint ugyanígy kell eljárnia az Európai Uniónak is.

„Ideje csökkenteni a távolságot az intézmények és az állampolgárok között, igyekezve hatékonyan megoldani a problémáikat” – fogalmazott.

Ana Pastor, a spanyol kongresszus elnöke arról beszélt, hogy hatékonyabb, demokratikusabb és az emberekhez közelebb álló EU-ra van szükség, Pío García Escudero, a szenátus elnöke pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az unió 60 éves történetének legnehezebb pillanatait éli át a populizmus növekedésével, Nagy-Britannia kiválásával, a dzsihadista terrorizmus fenyegetésével és a menekültkrízissel.

„Ez arra kötelez bennünket, hogy szorosabbra fűzzük a kapcsolatot az Európai Parlament és a nemzeti parlamentek között” – mondta a spanyol politikus.

Spanyolország 2016-ban ünnepelte uniós tagságának 30. évfordulóját, jelenleg az unió ötödik legnagyobb gazdaságának számít Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország után.
46,5 milliós népessége alapján szintén az ötödik legnagyobb uniós ország a huszonnyolcak között, a korábban említett államok után.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek