Parázs vita árán, de megvan Trump igazságügyi minisztere

Az amerikai szenátus szerdán kemény viták után megszavazta az új, republikánus kormányzat igazságügyi miniszterének, Jeff Sessionsnek a kinevezését. A 70 éves alabamai politikust – aki két évtizede tagja a szövetségi szenátusnak – 52:47 arányban szavazták meg több mint egy napig tartó kemény vita után, amelyben a demokrata párti szenátorok hevesen bírálták és elutasították jelöltségét.

A szavazás után – egy frissen megszavazott minisztertől szokatlan módon – Jeff Sessions megköszönte az őt támogatóknak a bizalmat, majd az őt elutasítókhoz fordult és kijelentette: „nem tesz jót az egészségnek befeketíteni azokat, akik nem értenek velünk egyet”. A szavazás előtti utolsó órák ugyanis ritka, és az amerikai sajtó által drámainak minősített eseményekben bővelkedtek.

  • Részletek
A vitában kedden Elizabeth Warren massachusettsi demokrata szenátort a szenátus republikánus többségének vezetője, Mitch McConnell leintette és el is vette tőle a szót. Warren ugyanis, akit a Reuters hírügynökség az amerikai baloldal kedvenceként említ, fel akarta olvasni Coretta Kingnek, a meggyilkolt polgárjogi vezető, Martin Luther King özvegyének egyik, 1986-ban kelt levelét, amelyben bírálatot fogalmazott meg Sessions polgárjogi felfogásával és döntéseivel kapcsolatban.

McConnell szerint Elizabeth Warren azzal, hogy fel akarta olvasni a levelet, megsértette a szenátus szabályait, miszerint egy szenátor nem indíthat támadást a másik ellen. Az incidens kedd éjszaka történt, és szerdán jószerével egész nap erről vitáztak a szenátusban.

A szavazáskor a nyugat-virginiai Joe Manchin kivételével valamennyi demokrata párti szenátor nemmel voksolt.

Az Oroszország elleni szankciókról is szó esett

A Sessions személyével kapcsolatos éles szembenállástól merőben eltérően szerdán a szenátusban egy kétpárti csoport előterjesztette azt a napok óta ígért javaslatot, amely törvénybe foglalná az Oroszország elleni szankciók enyhítésének tilalmát. A javaslatot a republikánus Lindsey Graham dél-karolinai és a demokrata párti Ben Cardin, marylandi szenátor jegyzi.

„Oroszország semmit sem tett, hogy megjutalmazzuk a szankciók enyhítésével” – fogalmazott Graham, és hangsúlyozta, hogy „a szankciók enyhítése jelenleg rossz jelzést küldene Oroszországnak és az orosz elnyomással farkasszemet néző szövetségeseinknek”.

Ben Cardin szenátor a javaslat előterjesztésekor arról beszélt, hogy Washington elveszítené hitelét európai szövetségesei és az egész világ előtt, ha úgy enyhítene az oroszellenes szankciókon, hogy közben nincs ellenőrizhető előrehaladás a kelet-ukrajnai konfliktus rendezéséről kötött minszki megállapodások előírásainak megvalósításában.

A kétpárti javaslathoz csatlakozott mások mellett John McCain arizonai és Marco Rubio floridai republikánus szenátor, a demokraták közül pedig Sherrod Brown ohiói és Claire McCaskill missouri szenátor.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »