A japán Sharp is Trump kedvére akar tenni

Az elektronikai termékek tervezésével és gyártásával foglalkozó japán Sharp vállalat az Egyesült Államokban készül új gyárat létrehozni. A mintegy hétmillió dolláros beruházást már idén elkezdik, melynek vezetését a Sharp tajvani anyavállalatától, a Foxconn-tól vette át.

A Foxconn döntése, miszerint átadja leányvállalatának a projekt lebonyolítását annak a következménye, hogy Abe Sindzó japán miniszterelnök nemsokára az Egyesült Államokba látogat, hogy találkozzon Donald Trump amerikai elnökkel, aki ugyebár beiktatási beszédében kijelentette: „Amerika mindenek előtt”.

A Reutersnek adott tájékoztatás szerint Tokió abban reménykedik, hogy a horribilis összegű befektetés – mellyel a japán cég körülbelül 700 000 új amerikai munkahelyet teremtene – tetszeni fog Trumpnak. A Sharp szóvivője közölte, hogy még nem született végleges döntés az ügyben, a Foxconn pedig mindeddig nem kommentálta a hírt.

  • Előzmények
Terry Gou, a Foxconn vezérigazgatója múlt hónapban azt mondta, fontolgatják egy új gyár felépítését az USA-ban, ám további részleteket nem közölt az ügy kapcsán. Az egyebek között az Apple számára az iPhone okostelefonokat is összeszerelő cégóriás decemberi bejelentésével gyakorlatilag elébe ment a Trump azon szándékának, hogy a feldolgozóipari munkahelyeket visszatelepítse az Egyesült Államokba. Bővebben

Az újdonsült amerikai elnök kijelentései aggodalmat keltettek a japán kormányban, mikor a Toyota is Trump célkeresztjébe került annak a Twitteres „hadjáratnak” keretében, mikor az elnök masszív vámok kivetésével riogatta az autógyártó cégeket. Úgy tűnik, bevált a fenyegetés, mivel már több japán cég jelezte, hogy az Egyesült Államokban kíván új egységet létrehozni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters/Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »