Új reményekkel indulnak a török-amerikai kapcsolatok

Az AP amerikai hírügynökség információi szerint az a tény, hogy Mike Pompeo első külföldi útja Törökországba vezet, jelzi, hogy Washington fontosnak tartja a jó viszonyt Törökországgal, amely a frontvonalban harcol az Iszlám Állam terroristái ellen Szíriában és Irakban.

Donald Trump először egyeztetett a török államfővel azóta, hogy január 20-án Washingtonban beiktatták tisztségébe – a török elnöki hivatal szerint a beszélgetés rendkívül pozitív és barátságos légkörben folyt.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A két vezető egyetértett abban, hogy közösen lépnek fel az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet dzsihadistái ellen Báb és Rakka felszabadításának érdekében. A két elnök beszélt a mindkettőjük által szorgalmazott szíriai biztonsági övezet kialakításának lehetőségeiről, valamint a menekültválsággal felmerülő kérdésekről is.

A török hivatal szerint Trump hangsúlyozta, hogy fejleszteni kell a Washington és Ankara közötti kétoldalú kapcsolatokat, ennek jegyében Mike Pompeo, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója csütörtökön Törökországba utazik, ahol a szíriai kurdok és a gülenista mozgalom ügyéről konzultál.

Az AP a török elnöki szóvivőre, Ibrahim Kalinra hivatkozva azt közölte hogy Erdogan elnök nemcsak a szíriai kurdok támogatásának megvonását kérte Trumptól, hanem egyúttal tervet vázolt fel a jelenleg még az Iszlám Állam uralta Rakka visszavételéről a kurd harcosok segítsége nélkül. Trump elnök – török értékelés szerint – pozitívan reagált a javaslatokra.

Washington és Ankara viszonya Barack Obama elnöksége idején hűvössé vált – ennek oka éppen az, hogy Ankara úgy értékelte, az amerikai kormányzat nem segít Gülen kiadatásában, valamint támogatja a Szíriában és Irakban harcoló kurdokat.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Donald Trump elnökké választásához a török vezetés nagy reményeket fűz, a török külügyminiszter a napokban derülátásának adott hangot a török-amerikai viszony jövőjét illetően.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »