Líbia nem kéri vissza a menekülteket

Semmisnek nyilvánította az Olaszország és a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány között a múlt héten létrejött migrációs egyezményt a Tobrukban működő líbiai parlament szerdán.

Az észak-afrikai ország keleti részét ellenőrző tobruki törvényhozás jelezte, hogy nem ismeri el a megállapodásból fakadó erkölcsi vagy anyagi kötelezettségeket – a parlament azzal indokolta döntését, hogy a tripoli egységkormány és Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök semmiféle jogállással nem rendelkezik Líbiában.

Szarrádzs és Paolo Gentiloni olasz kormányfő február 2-án aláírt egy egyezménytervezetet, amelynek célja a Líbiából Olaszországba tartó migránsok áradatának megfékezése. Az olasz partok egyes szakaszokon alig több mint 300 kilométerre vannak az észak-afrikai országtól, így tavaly rekordszámú, több mint 180 ezer ember érkezett a Földközi-tengeren át Olaszországba.

Líbiában Moammer Kadhafi 2011-es meggyilkolása óta zavaros a politikai és a biztonsági helyzet. A Tripoliból Tobrukba menekült, 2014-ben megválasztott parlament nem az ENSZ bábáskodásával létrehozott, nemzetközileg elismert kormányt támogatja, hanem egy ellenkormányt az ország keleti részén.

„Az illegális bevándorláshoz hasonló, kulcsfontosságú kérdésekről a líbiai népnek kellene döntenie demokratikusan megválasztott képviselőin keresztül” – hangsúlyozta közleményében a tobruki parlament.

A Rómával kötött egyezményt számos megfigyelő és líbiai politikus bírálta, mert állítólag a migránsok visszatoloncolását irányozza elő Líbiába, ráadásul az egységkormány maga is tagadja, hogy beleegyezését adta volna egy ilyen kitételbe.

Az Európai Unió szeretne gátat szabni az észak-afrikai országból érkező menekültáradatnak, de ennek módját több nemzetközi és civil szervezet bírálta arra hivatkozva, hogy Líbia nem biztonságos ország.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »