A lengyel kormány osztja Merkel álláspontját a kétsebességes Európáról

A lengyel kormánypárt álláspontja szerint egy „kétsebességes Európa” elképzelésének megvalósulása, amely Angela Merkel német kancellár és Beata Szydlo lengyel kormányfő keddi varsói közös sajtóértekezletén vetődött fel, csak elmélyítené az Európai Unión belüli ellentéteket.

Erről Ryszard Legutko, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselő nyilatkozott szerdán a lengyel közszolgálati rádiónak. Legutko részt vett Angela Merkelnek és Jaroslaw Kaczynskinak, a PiS elnökének előző napi varsói tárgyalásain.

A kétsebességes Európa régi keletű elképzelése, vagyis egyes régebbi uniós tagállamok szorosabb együttműködése az EU-n belül Angela Merkel és Beata Szydlo keddi közös varsói sajtóértekezletén vetődött fel ismét.

Legutko szerdán több szempontból is rossz ötletnek minősítette ezt a koncepciót. Az Európai Unióhoz fűződő viszony tekintetében megosztott Franciaország példájára rámutatva úgy vélte: egy még inkább központosított „klub” az EU-ban olyan lenne, mint egy „dinamittal töltött szekér”. A kétsebességes Európa ötlete elmélyítené az ellentéteket, ahelyett, hogy csillapítaná a konfliktusokat – tette hozzá.

  • Angela Merkel a „kétsebességes Európáról”
Angela Merkel kedden egy, a témában feltett újságírói kérdésre válaszolva elmondta: ma is vannak olyan uniós tagállamok, melyek az euróövezethez, illetve a schengeni övezethez tartoznak, miközben más országok ezeknek nem tagjai. „Ez azt jelenti, hogy különböző helyzetekkel van dolgunk, és az alapszerződések lehetővé teszik az együttműködés megerősítését” – értékelte a német kancellár.

Leszögezte egyúttal: nem lehetséges, hogy „exkluzív klubok létezzenek, amelyekből mások ki vannak zárva”. Az alapszerződések olyan helyzeteket is figyelembe vesznek, hogy egy adott ország bizonyos téren nem akar részt venni az együttműködésben – fűzte hozzá.

Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes kedd este a témáról a PAP hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: a lengyel kormány „elégedetten fogadta és osztja” Merkel kancellár értelmezését. „Varsó és Berlin nem híve a közös piac megosztásának, valamint az elmélyített együttműködés ürügyén az EU-n belül létrejövő állandó megosztottságoknak sem” – jelentette ki, hozzátéve: Lengyelország ezért fogadta elégedetten Merkelnek az „exkluzív klubok” elleni nyilatkozatát.

Angela Merkel egynapos hivatalos varsói útja során a lengyel és a német politikai vezetők hasonló álláspontokat fogalmaztak meg az EU megreformálásának szükségességéről, az Oroszországgal szembeni szankciók fenntartásáról, a jó transzatlanti viszonyra való törekvés szükségességéről. A migrációs válság témájában a kiváltó okok orvoslása került előtérbe. A Varsóval szemben elindított uniós jogállamisági mechanizmusra vonatkozóan a német kancellár „konstruktív párbeszédről” beszélt.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »