Az ukránok megharagudtak a német nagykövetre

Bekérették kedden az ukrán külügyminisztériumba Ernst Reichelt, Németország kijevi nagykövetét, hogy adjon magyarázatot egy interjújában a Donyec-medencei válsággal kapcsolatban tett kijelentésére – hozták nyilvánosságra ukrán hírforrások.

A diplomata az RBK-Ukrajina hírportálon kedden közölt interjúban azt mondta: meg lehetne tartani a választásokat a szakadár ellenőrzés alatt lévő kelet-ukrajnai területeken anélkül, hogy kivonulnának onnan az orosz katonai csapatok.

A nagykövet szavai komoly felháborodást keltettek kijevi politikai körökben, több parlamenti képviselő is tiltakozott, és követelte a külügyminisztériumtól a diplomata kérdőre vonását. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a Twitteren reagálva kijelentette:

„Elég volt az orosz fegyverek árnyékában rendezett vásári komédiákból”.

Emlékeztetett arra, hogy Ukrajnában már kétszer rendeztek orosz katonai jelenlét mellett törvényellenes és szabálytalan választásokat: előbb a Krím félszigeten, majd a Donyec-medence két önkényesen kikiáltott szakadár „népköztársaságában”.

  • Seehofer már enyhítene
Az idén vissza kell vonni az Oroszország ellen az ukrán válság miatt kivetett európai uniós szankciókat – sürgette Horst Seehofer bajor kormányfő, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke egy vasárnapi német lapinterjúban.

További részletek

Ukrán hírforrások arról is beszámoltak, hogy a német nagykövetségen a német-ukrán diplomáciai kapcsolatok 25. évfordulója alkalmából keddre összehívott nagyköveti sajtótájékoztatót a nap folyamán lemondták.

Forrás: MTI

Friss hírek