A német export erejét Trump is befolyásolja

Riasztónak nevezte Donald Trump első kormányzati intézkedéseit és rendkívül éles szavakkal bírálta az új amerikai elnököt kedden Berlinben a német gazdaság egyik legnagyobb érdekképviseleti szervezete, a nagykereskedelmi, a külkereskedelmi és a szolgáltatói szektor vállalatait összefogó országos szövetség (BGA) elnöke.

Anton Börner a német export idei alakulásáról készített BGA-előrejelzést bemutató sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy katasztrofális hatások érhetik a kivitelre alapozó német gazdaságot és egész Németországot, ha Donald Trump megvalósítja a kereskedelmet korlátozó, protekcionista politikáját.

Donald Trumpot hataloméhes vállalkozónak nevezte, aki az elnökválasztási győzelemmel megszerezte álmai vállalkozását, az Egyesült Államokat, amelyet saját vállalataként kezel. Ez a fejlemény a kereskedelempolitikán messze túlmutató, a kül-, és a biztonságpolitikát is érintő következményekkel jár – jelentette ki a BGA elnöke.

Kifejtette, Donald Trump az édesapjától elsajátított életvezetési alapelvet követve azt vallja, hogy „mindig nyerek”, gondolkodásának első sarokpontja pedig az, hogy mindig ő határozza meg, „merre van az előre”. Ezért a tanácsadók és politikusok véleményét csak akkor veszi figyelembe, ha megegyezik a saját véleményével.

Gondolkodásának második fő jellegzetessége Anton Börner szerint, hogy zavaró tényezőnek tartja az intézményeket és a kritikus médiumokat, és úgy véli, a legjobb ezeket megkerülni vagy elhallgattatni. Ezért „az értelemre, a logikára és a kompromisszumkészségre alapozva nehéz vele zöld ágra vergődni”, hiszen „mindig az egója alkotja a logikáját”.

Donald Trump világlátásának harmadik fő jellemzője, hogy a viszonosságon és kölcsönös érdeken alapuló megállapodás, a kompromisszum szerinte csökkenti a siker értékét, ezért keményen és másokra tekintet nélkül törekszik a számára legjobb egyezség kialakítására. Továbbá „nem tud mit kezdeni az összetett, kölcsönös függőségek által meghatározott rendszerekkel” – fejtette ki a BGA vezetője.

Az elkülönülés és a bezárkózás politikája csak gazdasági hanyatláshoz vezethet, ami senkinek sem áll érdekében. Ennek a politikának a megvalósítása az első szakaszban bizonytalanságot okozna, majd visszaesnének a beruházások és kialakulna egy örvény, amelyben a világgazdaság egyre gyorsuló ütemben csúszna lefelé, tovább erősítve a bizonytalanságot és csökkentve a jólétet és a biztonságot. Ezután pedig a „kölcsönös vádaskodás és az agresszió” következne – tette hozzá a BGA-t 2000 óta vezető szakember.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Mindennek elkerülése érdekében a német politikának és gazdaságnak komolyan kell vennie az új amerikai elnököt, aki csak a kemény szavakból ért, ezért „meg kell magyarázni neki, hogy ha mi veszítünk, te még többet veszítesz, és vesztesként távozol vállalatod éléről, mert elképzeléseidet nem tudod egyedül megvalósítani az összetett világban” – mondta.

A BGA előrejelzése szerint a német export valamennyi felvevőpiacot együttvéve az idén 1235 milliárd eurót tehet ki, ami új történelmi csúcs és 2,5 százalékos növekedés tavalyhoz képest. Azonban az  előrejelzés végén egy nagy kérdőjel áll, mert a külkereskedelemmel foglalkozó német vállalatokat érintő kockázatok listája egyre hosszabb.

Az üzletmenetet különösen a menekültválság, a közel-, és közép-keleti, valamint afrikai konfliktusok és háborúk, az Iszlám Állam terrorszervezet, a brit uniós tagság megszüntetése (Brexit), az egyre inkább a tekintélyelvű rendszerek felé mozduló Törökország, a Dél-kínai-tengeren kialakult területi konfliktusok és a végtelennek tűnő euróövezeti adósságválság veszélyezteti, Donald Trump hatalomra lépésével pedig egy egészen különleges problémával bővült a kockázatok sora – áll a BGA prognózisában.

Az Egyesült Államok Németország első számú gazdasági partnere, a német export mintegy 10 százalékát szívja fel. A legutóbbi, 2015-ös adatok szerint a kivitel 114 milliárd eurót tett ki, az import pedig ennek nagyságrendileg a fele, 60 milliárd euró volt. Ezt az egyoldalúságot  – a német külkereskedelmi mérleg erőteljes többletét – már az Obama-kormányzat is aggályosnak tartotta, Donald Trump pedig védővámok bevezetését helyezte kilátásba.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »