Megérkezett az amerikai válasz az iráni rakétakísérletre

Új szankciókat jelentett be Irán ellen pénteken az amerikai pénzügyminisztérium, az új, republikánus amerikai kormányzatnak ez az első konkrét lépése Teherán ellen.

A minisztérium közleménye szerint az új szankciók bejelentése „része az Irán külföldi rosszindulatú cselekedeteit visszaszorítani igyekvő erőfeszítéseknek”. A tárca egyúttal leszögezi: a washingtoni lépés nem sérti a 2015 végén Iránnal megkötött többhatalmi atomalkut.

Az új szankciók 13 személyt és 12 vállalatot érintenek, köztük néhány nem is iráni székhelyű vagy iráni állampolgárságú. A szankcióval sújtott személyek között például két libanoni és egy kínai állampolgár is található, egyvalakinek pedig Saint Kitts és Nevis karibi szigetállam által kiadott útlevele van. A büntetőintézkedések iráni és nem iráni – például Kínában vagy az Öböl-menti emírségekben bejegyzett – vállalatokat egyaránt sújtanak.

A washingtoni közlemény szerint valamennyi érintett kapcsolatban áll az iszlám köztársaság ballisztikusrakéta-programjával, illetve tevőlegesen segíti vagy anyagilag támogatja azt. A minisztérium szankcionált egy, az iráni Forradalmi Gárda által működtetett libanoni vállalkozást is.

Az új republikánus amerikai kormányzatnak ez az első konkrét lépése Irán ellen, a szankciók bejelentése előtti órákban Donald Trump elnök egy Twitter-üzenetben azt írta: „Irán a tűzzel játszik, nem becsüli meg, hogy Obama elnök milyen „kedves” volt velük. Én nem leszek az.”

Még szerdán Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadó azt fejtegette, hogy az Obama-kormányzat szerinte túl engedékeny volt a perzsa vezetéssel, és jelezte, hogy hivatalosan figyelmeztetik Iránt. Flynn megemlítette a ballisztikus rakétával végzett kísérletet, de emellett felhozta azt is, hogy Jemenben az amerikaiak elleni támadások, illetve egy szaúdi hajó ellen minap végrehajtott támadás hátterében szintén Irán áll.

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »