Irán meglehetősen furcsán értelmezi az atomalkut

Az iráni védelmi miniszter – a korábbi médiaértesüléseket megerősítve – azt közölte szerdán, hogy hazája egy új rakétát tesztelt, de ezzel nem sértette meg sem a nagyhatalmak és Teherán között létrejött nukleáris megállapodást, sem pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsának az egyezséget jóváhagyó határozatát.

„A mostani kísérlet összhangban van terveinkkel, és nem hagyjuk a külföldieknek, hogy beavatkozzanak védelmi ügyeinkbe” – hangsúlyozta Hoszein Dehgán, akit a Tasnim félhivatalos iráni hírügynökség idézett.

Egy amerikai tisztségviselő hétfőn számolt be arról, hogy Irán kísérletet hajtott végre közepes hatótávolságú, ballisztikus rakétával, amely több mint 1000 kilométer megtétele után megsemmisült.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter – anélkül, hogy megerősítette volna a rakétatesztről szóló médiajelentést – leszögezte kedden, hogy a hazájában gyártott ballisztikus rakétákat soha nem használnák más országok megtámadására, a velük végrehajtott kísérletekre pedig nem vonatkozik a 2015-ben tető alá hozott atomalku.

Zaríf ezt az után mondta, hogy Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter teheráni látogatása alkalmával súlyos aggodalmának adott hangot az újabb iráni rakétakísérlet miatt. Az iráni külügyminiszter egyúttal óva intette az Egyesült Államok új vezetését attól, hogy az iráni védelmi programot „ürügyként” használva „újabb feszültségeket” szítson.

Az iráni védelmi miniszter által említett 2231-es számú BT-határozat az Irán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) közötti nukleáris alkut szentesíti, és egyúttal felszólítja Iránt, hogy ne végezzen semmilyen tevékenységet nukleáris robbanófej hordozására alkalmas ballisztikus rakétával. Zaríf kedden hangsúlyozta, hogy Iránban egyetlen ilyen rakétát sem gyártottak.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »