Fillon valószínűleg elveszítette esélyét az elnökválasztáson

A tavaszi francia elnökválasztás nagy esélyesének számító Francois Fillon volt kormányfő, konzervatív jelölt felesége nem félmillió, hanem összesen közel egymillió eurót kapott férje parlamenti asszisztenseként és egy irodalmi folyóirat munkatársaként, s a politikus szenátorként a gyerekeit is alkalmazta asszisztensként – állítja szerdán megjelenő számában a Le Canard enchainé.

A jól értesült szatirikus hetilap múlt heti számában azt írta, hogy Penelope Fillon nyolc éven át mintegy félmillió euró fizetést vett fel a nemzetgyűlésben férje, majd annak utóda asszisztenseként, de az állást valójában nem töltötte be, tényleges munkát nem végzett. A Le Canard enchainé újabb értesülése szerint a politikus felesége valójában bruttó 831 440 eurót kapott 1988 és 1990, majd 1998 és 2007 között, valamint 2012-2013-ban. Azaz a munkaviszony előbb kezdődött, mint azt a múlt heti számban állították.

Penelope Fillon 2012. május 2. és 2013 decembere között pedig a La Revue des Deux Mondes című folyóiratnál 100 ezer eurót keresett, de csak két recenziója jelent meg a lapban. A lap tulajdonosát, Marc Ladreit de Lacharriere milliárdos üzletembert, Francois Fillon régi barátját hétfőn emiatt kihallgatták a párizsi ügyészségen.

Új információ a friss lapszámban az is, hogy Francois Fillon 2005 és 2007 között szenátorként két gyermekét is asszisztenseként alkalmazta, s ilyen minőségben 84 ezer eurót fizetett ki nekik. A konzervatív elnökjelölt egy múlt heti televíziós interjúban maga fedte fel, hogy ügyvéd végzettségű gyerekeinek is adott alkalmi megbízásokat, amikor szenátor volt. Francia újságírók viszont ezt lehetetlennek nevezték, ugyanis 2005 és 2007 között a politikus gyerekei még nem voltak ügyvédek, csak egyetemi hallgatók.

  • Korábban írtuk:

Az újabb  információk néhány órával azután kerültek nyilvánosságra, hogy az állítólagos fiktív állásokat vizsgáló nyomozók a francia nemzetgyűlésben jártak. A France Inter közszolgálati rádió értesülése szerint a hatóságok Penelope Fillon munkaszerződéseit keresték, amelyeket a politikus és a felesége nem tudott bemutatni előző napi kihallgatásukon.

Christian Jacob, a legnagyobb ellenzéki párt, a Fillont jelölő jobbközép Köztársaságiak frakcióvezetője arról tájékoztatta a francia sajtót, hogy a rendőrség „házkutatást” tartott a nemzetgyűlésben, Claude Bartolone házelnök engedélyével. Az ellenzéki politikus elmondta: a frakció „egy emberként támogatja” Francois Fillont, s nincsen oka, hogy kételkedjen az igazságszolgáltatás függetlenségében.

A párizsi ügyészség sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával indított egy héttel ezelőtt vizsgálatot. A nyomozás keretében hétfőn öt órán hallgatták ki külön-külön a Fillon házaspár tagjait. Francois Fillon – aki gyalázatos rágalomnak minősítette a leleplező cikket, amellyel szerinte az ő elnökjelöltségét akarják tönkretenni – maga kérte a gyors kihallgatást. A volt miniszterelnök azt is tudatta, hogy felesége 1981 óta mellette dolgozik, s elsősorban a képviselői választókörzetében, nem pedig a nemzetgyűlésben látott el asszisztensi feladatokat. Penelope Fillon egyelőre nem szólalt meg nyilvánosan.

Az elnökválasztási esélyeket mérő felmérésekben Marine Le Pennel, a Nemzeti Front elnökével sokáig fej fej mellett 25 százalékon haladó Francois Fillon a botrány következtében visszaesett, és már a harmadik helyen álló centrista Emmanuel Macronnal küzd a második helyért. Fillonnak 22, Macronnak pedig 21 százalékot jelez a felmérés.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »