Jók az adatok, de még nem tud reagálni a FED

A FED várhatóan változatlanul hagyja kamatait a soron következő ülésén, amely egyben az első lesz Donald Trump beiktatása óta – a központi bank szerepét betöltő FED valószínűleg megvárja, hogy átláthatóbb legyen a gazdasági helyzet.

Trump az infrastrukturális kiadások felpörgetését, adócsökkentéseket és rendeletek visszavonását, illetve kereskedelmi megállapodások újratárgyalását ígérte, viszont egyelőre nagyon kevés részletet közölt ezekkel kapcsolatban.

A központi bank legújabb kamatdöntése a szokásos két napos megbeszélés után várható helyi idő szerint szerda délután. A döntés egy héttel azután születik, hogy Janet Yellen FED elnök hangsúlyozta: az Egyesült Államok közel áll a teljes foglalkoztatottsághoz és figyelmeztetett, hogy elszállhat az infláció, amennyiben a FED túl lassan emel kamatot.

A Reuters által megkérdezett közgazdászok kizárták a kamatemelés lehetőséget az e heti FED ülésen. A legutóbbi kamatemelés decemberben volt, akkor a Federal Reserve monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) a piaci várakozásokkal összhangban 25 bázisponttal 0,50-0,75 százalékra emelte az irányadó kamatsávot. Az előrejelzések szerint idén további három kamatemelés várható.

A bizakodásra okot adó amerikai gazdasági adatok ellenére a FED döntéshozókat akadályozza az infláció gyorsulásának felmérésében az a tény, hogy nincs információjuk Trump gazdasági terveiről.

„Jelen pillanatban hihetetlen bizonytalanság övezi a politikai költségvetést és a FED nem tud reagálni, amíg nem tudja, hogy pontosan mire is kell reagálni” – mondta Paul Ashworth közgazdász a Capital Economicstól.

Mivel az amerikai piac közelít a teljes foglalkoztatottsághoz, Trump gazdaságélénkítő ígéretei és adóreformjai, illetve a mexikói importra kivetett adói az infláció emelkedéséhez vezethetnek  – ennek következményeként a FED döntéshozóknak várhatóan gyorsan emelniük kell a kamatszinten.

Az amerikai tőzsdék hétfőn eséssel zártak, de ez betudható Trump pénteki elnöki rendeletének, amelynek keretében szigorította a beutazást hét muszlim országból, illetve teljesen megtiltotta szíriai menekültek befogadását 120 napig. A 120 nap letelte után elsőbbséget élvez majd a vallásuk miatt üldözött kisebbségek befogadása ezekből az országokból.

Az S&P index a hétfői esést is beleszámítva még mindig 6 százalékos pluszban van Trump győzelme óta és a hazai gazdaság robusztussága az Egyesült Államokat egyre inkább megkülönbözteti Japántól, az eurózónától és Nagy-Britanniától, ahol még jó ideig nem várható kamatemelés.

Az USA munkanélküliségi rátája 4,7 százalék és javultak az üzleti beruházások is, annak ellenére, hogy a negyedik negyedévben lassulás figyelhető meg a gazdasági növekedésben, amely a szélesedő kereskedelmi deficitnek tudható be. A fogyasztói kiadások, amelyek az ország gazdasági aktivitásának kétharmadát adják, emelkedtek decemberben a Kereskedelmi Minisztérium hétfőn közölt adatai szerint.

Forrás: Reuters/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »