A kitermelés korlátozása ellenére csökkent az olajár

Az év eleji csúcshoz képest a hónap végére visszaesett az olaj ára, annak ellenére, hogy érvénybe léptek az olajkitermelők önkéntes termeléskorlátozásai.

Az északi-tengeri Brent olajfajta határidős jegyzése mintegy öt százalékkal, a New York-i árupiacon, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajtáé pedig két és fél százalékkal alacsonyabb az év első napjaiban mért, idei legmagasabb szintnél.

Az OPEC tagok napi 1,8 millió hordós csökkentési ígéretét az Egyesült Államok növekvő kitermelése ellensúlyozza, írta a Reuters hírügynökség elemzése kedden. Miközben az OPEC által megszervezett csökkentés eredményesnek tűnik, az Egyesült Államok kitermelése július óta 6,3 százalékkal, napi 9 millió hordóra nőtt.

A globális és az amerikai olajpiac eltérő kínálati kilátásai a határidős jegyzésekben is tetten érhetők. Márciusi szállításra a Brent olajtípus hordónkénti jegyzése jelenleg mintegy 2,7 dollárral magasabb, mint az Egyesült Államok piacát jobban lefedő WTI típusé, a novemberi kontraktus prémiuma viszont alig több mint egy dollár.

Az amerikai Jefferies befektetési ház prognózisa szerint az átlagos Brent olajár idén 57,75 dollár, míg 2018-ban 71,75 dollár lesz.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »