Friss hírek

A kitermelés korlátozása ellenére csökkent az olajár

Az év eleji csúcshoz képest a hónap végére visszaesett az olaj ára, annak ellenére, hogy érvénybe léptek az olajkitermelők önkéntes termeléskorlátozásai.

Az északi-tengeri Brent olajfajta határidős jegyzése mintegy öt százalékkal, a New York-i árupiacon, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajtáé pedig két és fél százalékkal alacsonyabb az év első napjaiban mért, idei legmagasabb szintnél.

Az OPEC tagok napi 1,8 millió hordós csökkentési ígéretét az Egyesült Államok növekvő kitermelése ellensúlyozza, írta a Reuters hírügynökség elemzése kedden. Miközben az OPEC által megszervezett csökkentés eredményesnek tűnik, az Egyesült Államok kitermelése július óta 6,3 százalékkal, napi 9 millió hordóra nőtt.

A globális és az amerikai olajpiac eltérő kínálati kilátásai a határidős jegyzésekben is tetten érhetők. Márciusi szállításra a Brent olajtípus hordónkénti jegyzése jelenleg mintegy 2,7 dollárral magasabb, mint az Egyesült Államok piacát jobban lefedő WTI típusé, a novemberi kontraktus prémiuma viszont alig több mint egy dollár.

Az amerikai Jefferies befektetési ház prognózisa szerint az átlagos Brent olajár idén 57,75 dollár, míg 2018-ban 71,75 dollár lesz.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Hamas_logo_934

A Hamász megsemmisítené Izraelt

A Gázai övezetet uraló Hamász az erre irányuló követelések ellenére továbbra sem hajlandó lefegyverezni magát és elismerni Izraelt, és a radikális iszlamista szervezet helyi vezetője szerint nincs ember, aki rábírja őket erre.

Read More »
obama_640

Obama újra a politikai színtéren

A volt elnök csütörtökön New Jerseyben és Virginiában szólal fel pártja kormányzó-jelöltjei mellett. Mindkét szövetségi államban ugyanis november 7-én lesznek a voksolások, s pillanatnyilag mindkét államban a Demokrata Párt jelöltjeinek előnyét jelzik a felmérések.

Read More »