Irán rakétát tesztelt, Washington vizsgálja

Irán közepes hatótávolságú rakétát tesztelt, amely több mint 1000 kilométer megtétele után megsemmisült – közölte egy amerikai tisztviselő hétfőn.

A rakétatesztet vasárnap hajtották végre az észak-iráni Szemnán város közelében – mondta a tisztviselő. Hozzátette, ezzel a rakétatípussal legutóbb tavaly júliusban hajtottak végre kísérletet.

Sean Spicer fehér házi szóvivő közölte: Washington tudatában van a rakétakilövésnek, jelenleg annak pontos jellegét vizsgálják.

Teherán szombaton megdöbbenéssel reagált arra a hírre, hogy Donald Trump amerikai elnök hét, muszlim többségű ország – köztük Irán – állampolgárait kitiltotta az Egyesült Államokból, és válaszlépéssel fenyegetőzött. Az iráni hatóságok attól tartanak, hogy a washingtoni döntés csak tovább szítja a feszültséget a Nyugat és a muszlim világ között.

Teherán aggodalommal fogadta, hogy Donald Trump elnök kampánya során az Irán és a nagyhatalmak közötti atomalku felülvizsgálását hangoztatta. Ezt Rex Tillerson, leendő amerikai külügyminiszter is kilátásba helyezte.

Barack Obama is megszólalt a Donald Trump bevándorlást szigorító rendeletével kapcsolatban. A volt elnök szerint a rendelet vallásuk szerint diszkriminál embereket, amivel – mint fogalmazott – “mélységesen nem ért egyet”. ” A tét az amerikai értékrendszer” – tette hozzá.

Barack Obama először nyilatkozott a Fehér Házból történt távozása óta. A korábbi elnök közleményben biztosította támogatásáról a Donald Trump bevándorlást szigorító rendelete ellen tiltakozókat.

Új szóvivője, Kevin Lewis a közlemény nyilvánosságra hozatalakor leszögezte: a volt elnök igyekszik tartani magát ahhoz az amerikai hagyományhoz, hogy volt elnökök tiszteletben tartják utódjuk munkáját, illetve döntéseit. Most azonban azért fejezi ki egyet nem értését Donald Trump döntésével, mert szerinte alapvető értékekről van szó, s mert erre buzdítja őt az a politikai aktivitás, amelyet szerte az országban tapasztal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

 

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Berlin, 2018. március 26.
A Stimulate nevű project keretén belül bemutatásra kerülő vezető nélküli elektromos busz a berlini Charite Egyetemi Kórház területén 2018. március 26-án. A busz napokon belül megkezdi működését a német fővárosban. (MTI/EPA/Omer Messinger)

Az elektromos buszok elterjedése árthat az olajiparnak

Az akkumulátoros motorokkal felszerelt buszok hirtelen komoly „problémává” váltak, lévén a közeljövőben jelentős mértékben hozzájárulhatnak a városi közlekedés forradalmasításához, valamint segíthetik az energiaipart átformáló erőket. Kínával az élen, egyre több hagyományos szmog-okádó dízelbehemótot váltanak fel elektromos buszok, ezáltal pedig csökken a fosszilis üzemanyag iránti kereslet.

Read More »