A fal miatt meghiúsul a Trump – Nieto találkozó

A mexikói elnök csütörtökön lemondta január 31-re tervezett washingtoni találkozóját az amerikai elnökkel, miután Donald Trump kijelentette: amennyiben Mexikó nem fizeti meg a határon épülő fal költségeit, akkor a mexikói elnök ne is látogasson az Egyesült Államokba.

„Tájékoztattuk a Fehér Házat, hogy nem veszek részt a jövő keddre tervezett munkamegbeszélésen” – írta a Twitter közösségi portálon Enrique Pena Nieto.

Donald Trump csütörtökön Twitter-üzenetben reagált Enrique Pena Nieto előző napi, szintén Twitteren közzétett üzenetére, melyben a mexikói elnök leszögezte, hogy országa nem hajlandó a határon tervezett fal felépítésének költségeit megfizetni.

Az amerikai elnök válaszában hangsúlyozta: amennyiben Mexikó nem kész arra, hogy megfizesse az általa szükségesnek tartott fal megépítésének költségeit, akkor jobb lenne törölni a közeli napokra tervezett találkozót.

Trump a bejegyzésben utalt arra is, hogy az Egyesült Államoknak 60 milliárd dolláros kereskedelmi deficitje van Mexikóval szemben és úgy értékelte, hogy az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény, a NAFTA kezdetektől egyoldalú megállapodás volt, amelynek következtében jelentős számú munkahely szűnt meg az Egyesült Államokban és az amerikai vállalatok is nagy veszteségeket szenvedtek el. A NAFTA 1994-ben lépett életbe, és az új amerikai elnök a megállapodás újratárgyalását helyezte kilátásba.

Trump elnök szerdán írta alá azt az elnöki rendeletet, amely az amerikai határok biztonságának erősítéséről rendelkezik, s amelyben rögzítette, hogy a mintegy 3200 kilométeres mexikói határon megépül a választási kampányban megígért biztonsági fal.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője a republikánus kongresszusi politikusok philadelphiai tanácskozásán csütörtökön délelőtt tartott sajtóértekezleten megerősítette, hogy a Republikánus Párt politikusai támogatják a fal megépítését, amelynek költségeit 12-15 milliárd dollárra becsülte. Ez volt az első alkalom, hogy a fal építésének becsült költségei nyilvánosságra kerültek.

Forrás: MTI

Friss hírek