Az új moldáv elnök a NATO-tól is elzárkózik

Ellenezte országa NATO-tagságát és egyesülését Romániával Igor Dodon moldovai elnök szerdai sajtóértekezletén Chisinauban.

Dodon szerint nincs szükség arra, hogy „Moldovának mint semleges országnak összekötő irodája legyen a NATO-val vagy bármely más szervezettel”. Hozzátette, az országban sokan attól tartanak, hogy az iroda megnyitása az első lépés a NATO-tagság felé.

Szólt arról is, hogy a kérdést február 6-7-én esedékes brüsszeli látogatása során meg akarja vitatni Brüsszelben. Mint mondta, az lenne ideális, ha a NATO-val Moldova semlegességéről írnának alá megállapodást. Moldova 1994-ben csatlakozott a NATO békepartnerségi programjához.

Dodon a sajtóértekezleten bírálta azokat a moldovai és román politikusokat, akik a két ország egyesülését sürgetik. Kijelentette: „Nincs problémánk Romániával, csupán annyi, hogy egyes politikusok Moldovát egyesíteni akarják Romániával. Ezt nem engedjük meg, szembeszállunk ezzel, törvényes úton arra fogunk törekedni, hogy megtiltsuk azoknak a pártoknak a működését, amelyek fellépnek államunk megszüntetése érdekében”.

Felhívta egyben a román tisztségviselők figyelmét, szokjanak le arról a gyakorlatról, hogy utasításokat adnak a moldovai elnöknek. „Lehet, hogy eddig elfogadott volt az, hogy Bukarestből utasításokat adjanak a moldovai elnöknek. A továbbiakban ez nem elfogadható, vegyék tudomásul”.

A novemberben elnökké választott politikus kampánya során kilátásba helyezte, hogy népszavazást ír ki az EU-val fenntartott kapcsolatokról.

Kapcsolódó cikkünk: Az új moldáv elnök nem kér az EU-ból és Romániából

A kormányon lévő Európa-barát Moldovai Demokrata Párt (PDM) határozottan ellenzi az oroszbarát új államfő terveit az Európai Unióval kötött társulási szerződés felmondására, és nem ért egyet azzal sem, hogy az elnök az ország föderalizálásával akarja megoldani a Dnyeszter menti szakadár terület problémáját. A párt minapi közleményében leszögezte, hogy Moldova külpolitikáját a parlament, és nem az államfő határozza meg.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »