Eldőlt: parlamenti jóváhagyás kell a Brexithez

A brit legfelsőbb bíróság kedden kihirdetett döntése szerint a brit kormánynak előzetes parlamenti jóváhagyást kell kérnie a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításához.

Lord David Neuberger, a legfelsőbb bíróság elnöke bejelentette ugyanakkor azt is, hogy a kormánynak nem kell előzetesen konzultálnia a skót, a walesi és az észak-írországi parlamentekkel.

Hozzátette, hogy a legfelsőbb bíróság nem jutott egyhangú döntésre az ügyben: a testület 11 tagja közül nyolcan a parlamenti jóváhagyást előíró határozat mellett, hárman ellene döntöttek.

Theresa May brit miniszterelnök álláspontja szerint a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválása – amelyet a kormány az idei év első negyedének végéig irányzott elő – az ő személyes döntési jogkörébe tartozik, és e döntéséhez nem kell előzetes parlamenti jóváhagyás. Az 50. cikkely szabályozza – és aktiválása hivatalosan elindítja – a kilépési folyamatot. A legfelsőbb bíróság keddi végzésében azonban a kormányfő álláspontjával ellentétes véleményre jutott.

A Munkáspárt nem áll a Brexit elindításának útjába

Az ellenzéki brit Munkáspárt nem fogja akadályozni annak folyamatát, hogy az Egyesült Királyság parlamenti jóváhagyással hivatalosan is bejelentse Brüsszelben kilépési szándékát az Európai Unióból, de világos tárgyalási tervet követel a kormánytól – így reagált a brit legfelső bíróság döntésére kedden Jeremy Corbynnak, a párt vezetőjének a szóvivője.

A szóvivő elmondta, hogy a Munkáspárt módosító javaslatokat fog benyújtani a kilépési folyamatot megindító törvényjavaslathoz, hogy garantálják, hogy a kormány a tárgyalási folyamat alatt is végig számonkérhető legyen, s biztosítani akarják, hogy a londoni törvényhozás az EU-val kötendő végső megállapodás tervezetéről is szavazhat majd.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

syria

Elindultak Dúmába az OPCW szakértői

Az OPCW küldöttsége több nap késéssel kezdheti meg helyszíni vizsgálatát a kelet-gútai városban, ahol a nyugati országok szerint a szíriai kormányerők április 7-én vegyi fegyvert vetettek be. A Bassár el-Aszad elnök vezette kormány és Oroszország visszautasítja a vegyifegyver-támadásról szóló állításokat.

Read More »