Légicsapásokkal a lázadók ellen, ezúttal Jemenben

A jemeni kormányerők visszafoglalták a síita húszi lázadók által ellenőrzött, Vörös-tenger partján található stratégiai fontosságú város, Mokka kikötőjét – jelentette hétfőn az AFP francia hírügynökség egyik tudósítója.

A hadsereg offenzíváját a helyszínen nyomon követő riporter beszámolója szerint az Abed Rabbó Manszúr Hádi nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz hű katonák behatoltak a kikötő területére és megkezdték átfésülését.

A Saba jemeni kormányzati hírügynökség eközben idézte Ahmed al-Jafed tábornokot, vezérkarifőnök-helyettest, aki azt mondta, hogy a katonák a lázadókkal vívott heves harcokat követően „teljesen felszabadították” az egykor kávékereskedelméről híres Mokka városát – az AFP által megkérdezett helyi katonai források azonban azt mondták, hogy a kormányerők a kikötőn kívül még csak a 10 ezer lelkes település déli peremterületére tették be a lábukat, és a harcok a Szaúd-Arábia vezette arab katonai szövetség heves légicsapásai kíséretében folytatódnak a délnyugat-jemeni város feletti ellenőrzés megszerzéséért.

A kormányerők két hete foglalták vissza a Mokkától nagyjából 20 kilométerre, a Vörös-tenger és az Ádeni-öböl között lévő, stratégiailag fontos Báb el-Mandeb tengerszorost.

Az arab-félszigeti országban a Hádit szolgáló erők 2014 szeptembere óta harcolnak az ország egy részét, köztük a fővárost, Szanaát ellenőrző húszi lázadók és az oldalukon álló különböző csoportok ellen, amelyek Ali Abdalláh Száleh volt elnökhöz maradtak hűek.

A konfliktust súlyosbítja, hogy 2015 márciusa óta légicsapásokat mérnek a lázadókra a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció tagjai. Az ENSZ adatai szerint eddig több mint 7 ezren haltak meg a jemeni konfliktusban, többségük civil áldozat volt, s további 3 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »