Elindult a Trumponomics, az USA új gazdasági korszaka

Donald Trump ma aláírta azt az elnöki rendeletet, mellyel az Egyesült Államok kilép a TPP-ből, azaz a Csendes-óceáni Szabadkereskedelmi Egyezményből, ezzel pedig hivatalosan is elindult Donald Trump protekcionista gazdasági programja.

A TPP-egyezmény 12 ország szabadkereskedelmi társulását irányozta volna elő, a folyamatot még Barack Obama indította el, de Donald Trump megválasztásával az USA kiszállt, így az is kérdésessé vált, hogy a maradék tagok végül elkezdik az együttműködést vagy az egész terv feledésbe merül. Abe Sindzo japán miniszterelnök még az utolsó pillanatban is győzködte Trumpot az egyezmény fontosságáról, de mint mára kiderült, sikertelenül.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Japán miniszterelnök: A TPP-nek semmi értelme az USA nélkül

Már csak az USA-nak kell ratifikálnia a TPP-t, hogy az életbe lépjen

A tervezett szabályozás szerint a TPP-megállapodás életbe lépésének az a feltétele, hogy minden ország ratifikálja, vagy két évvel az aláírás utánig legalább az aláírók együttes hazai össztermékének (GDP) 85 százalékát adó országok emeljék be azt hazai jogrendjükbe. Utóbbi feltétel azt jelenti, hogy az Egyesült Államok nélkül eredeti formájában már nem jöhet létre a szabadkereskedelmi övezet, ugyanis a 12 ország együttes GDP-jének 60 százalékát az amerikai gazdaság állítja elő.

Ha Donald Trump tartja magát kampányígéreteihez, akkor hasonló sors vár a NAFTA-ra, az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményre is, melynek Kanada, Mexikó és az USA a tagjai.

Szintén ma jelentette be az új amerikai kormányzat, hogy tanulmányozzák annak a lehetőségét, hogy jelentősen csökkentsék a középosztály és a vállalkozások adóját. Donald Trump azt mondta, hogy „komoly mértékben tervezzük csökkenteni az adót a középosztály és a vállalkozások számára, a jelenlegi 35 százalékról mintegy 15-20 százalékra”.

Az amerikai elnök ugyanakkor arra figyelmeztette az amerikai ipar képviselőit, hogy „büntetésben” lesz részük, ha határon kívülre helyezik a termelésüket – itt elsősorban a mexikói gyártás szálka az új elnök szemében, aminek visszaszorítására (ellehetetlenítésére?) 35 százalékos büntetőadót helyezett kilátásba.

A pénteken beiktatott amerikai elnök hétfői első munkanapján arról is szólt, hogy a kormány „75 százalékkal, vagy talán még ennél is nagyobb mértékben” akarja csökkenteni a gazdasági szabályozók számát.

Forrás: CNBC / MTI / Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »