Reménytelen Szerbia és Koszovó megbékélése

Az Európai Unió  Brüsszelbe hívta Szerbia és Koszovó államvezetését, hogy megmentse eddig jóformán eredménytelen közvetítési misszióját.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedd este fogadja Brüsszelben Tomislav Nikolic szerb államfőt és Aleksandar Vucic kormányfőt, valamint koszovói partnereiket, Hashim Thacit és Isa Mustafát.

  • Az alapprobléma
A csaknem teljes egészében albánok lakta Koszovó 2008-ban vált el Szerbiától, és már több mint száz ország ismeri el független államként.

Szerbia a korábbi tartományt továbbra is saját területének, a szerb államiság bölcsőjének tartja – területén számos nemzetközileg védett középkori kolostor található, északi részén szerb kisebbség él.

A kapcsolatok a két jugoszláv utódállam között régen voltak ilyen fagyosak, mint most, legutóbb Koszovó akadályozott meg egy szerb propagandavonatot a határ átlépésében, amire válaszul Belgrádban a hadsereg bevetésével fenyegetőztek. Brüsszel évek óta közvetít az ellenséges felek között, de a számos kompromisszumból szinte semmi nem valósult meg.

A legfontosabb nyílt problémák, valamint a teljesítetlen megállapodások közé tartoznak a megoldatlan tulajdonproblémák, például a Koszovó területén található Trepca bányáé, vagy a brezovicai sívidéké. Gondok vannak a határokon átívelő áram- és vízellátással, a polgárok szabad mozgásával, a  „szerb közösségek szövetségének” megalapításával a kisebbségi érdekek érvényesítése érdekében.

Problémás a Szerb Köztársaság visszavonulása Észak-Koszovóból, ahol a szerb kisebbség többséget alkot, a jogrendszer Észak-Koszovóban, az Ibar folyón átívelő híd megnyitása Mitrovicában, valamint Ramush Haradinaj egykori koszovói kormányfő kiadatási őrizetbe vétele Franciaországban, szerb letartóztatási parancs alapján.

Brüsszelnek van néhány nyomásgyakorlásra alkalmas eszköz a kezében: Koszovóban dolgozik az EU legnagyobb külföldi missziója, az EULEX, a NATO vezette katonai erő, a KFOR gondoskodik a biztonságról, az EU-tagságra törekvő Szerbia még több fejezetet szeretne megnyitni a csatlakozási tárgyalásokon, Koszovó pedig a vízumkényszer eltörlését szeretné.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / dpa

Friss hírek