Theresa May rátért a Brexit legfontosabb kérdéskörére

Theresa May csütörtökön megbeszéléseket tartott a nagybankok vezetőivel és kifejtette azt a nézetét, hogy az EU-tagság megszűnése utáni Nagy-Britannia a pénzügyi szolgáltatási szektornak is nagyon kedvező körülményeket kínál majd – erről a befektetői közösség egyelőre nincs meggyőződve.

A brit miniszterelnök csütörtök este a BBC televíziónak nyilatkozva megerősítette, hogy olyan szabadkereskedelmi megállapodást kíván kötni az Európai Unióval, amely a lehetséges legnagyobb mértékű hozzáférést biztosítja az unió egységes belső piacához, és lehetővé teszi az áru- és szolgáltatásexportőr cégeknek, hogy kereskedhessenek az EU-piaccal, illetve közvetlenül tevékenykedhessenek ezen a piacon. Theresa May hozzátette: meggyőződése szerint ez nemcsak a brit gazdaság, hanem az EU érdekeit is szolgálja.

A brit miniszterelnök a kormány Brexit-tárgyalási célkitűzéseit ismertető beszédében a hét elején kijelentette, hogy Nagy-Britannia nem maradhat az EU egységes belső piacának tagja uniós tagságának megszűnése után, mivel ha fenntartaná teljes jogú tagságát e piacon, ahhoz olyan feltételeket kellene teljesítenie, mintha nem is lépett volna ki az EU-ból.

A beszédben is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy London „a lehető legnagyobb mértékű hozzáférést” kívánja elérni az uniós belső piachoz egy átfogó szabadkereskedelmi megállapodás elérésével. A beszéd elhangzása óta azonban több nemzetközi bankcsoport, köztük az HSBC, a Goldman Sachs és a UBS is jelezte, hogy tervbe vette bizonyos tevékenységek áthelyezését a Cityből más európai városokba.

Axel Weber, a UBS banki konglomerátum elnöke a BBC-nek szintén Davosból nyilatkozva azt mondta: a cég ötezer alkalmazottat foglalkoztat a Cityben, közülük ezernek a munkaköre kötődik közvetlenül a passporting-jogok alapján végzett pénzügyi szolgáltatási tevékenységekhez, és „meg kell nézni”, hogy ezeknek a munkahelyeknek a sorsát miként érinti majd Nagy-Britannia kivonulása az EU egységes piacáról.

  • Passporting jogok
A passporting az euróövezeti piacokra szóló szolgáltatásnyújtási engedélyek rendszerét jelenti, és az Európai Bizottság álláspontja szerint a City pénzügyi szektorának befektetési szolgáltatásokat nyújtó vállalatai elveszíthetik ezeket a jogosultságaikat, ha Nagy-Britannia tagsága az EU egységes belső piacán megszűnik.

Sajtóértesülések szerint a Goldman  Sachs hatezer fős londoni gárdájának felét New Yorkba és a kontinentális Európába, részben Frankfurtba irányítaná át, de növelné alkalmazottainak számát Varsóban is.

Theresa May azonban csütörtökön Davosban a BBC-nek elmondta: „nagyon jó, pozitív megbeszéléseket” tartott a nagybankok vezetőivel a londoni City kínálta előnyökről. A bankvezetőknek kifejtette azt a nézetét, hogy az EU-tagság megszűnése utáni „globális Nagy-Britannia” a pénzügyi szolgáltatási szektornak is nagyon kedvező körülményeket kínál majd – erről a befektetői közösség egyelőre nincs meggyőződve.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi tanácsadó csoport, a Z/Yen Group, amely félévente állít össze globális rangsort a világ vezető pénzügyi központjairól, tavaly őszi ranglistáján változatlanul Londont sorolta az első helyre, de már csak minimális előnnyel New York előtt. A cég jelezte, hogy az idén tavasszal esedékes következő rangsorban „komoly változások lehetnek”, mivel az ennek összeállításához megkezdődött felmérés befektetői értékeléseiben máris jelentősen romlott London pénzügyi központként betöltött jövőbeni szerepének megítélése.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »