Minden francia párt Emmanuel Macrontól tart

Az áprilisi francia elnökválasztáson függetlenként induló Emmanuel Macron, a szocialista kormány volt gazdasági minisztere egy hónap alatt tíz százalékkal növelte a szavazótáborát, s amennyiben a tendencia folytatódik, esélye lehet bejutni a második, májusi fordulóba.

A Marine Le Pen vezette Nemzeti Fronthoz hasonlóan a politikai rendszer kétosztatúságát elutasító jelöltről egyelőre nem tudni, hogy tényleges változást hoz-e a francia politikai életbe, vagy pedig csak a kampány nem várt szenzációja, amelyet a média figyelme felerősít – vélte Alain Duhamel elemző a Libération című baloldali lapban csütörtökön közzétett elemzésében.

A 39 éves Emmanuel Macron a teljes ismeretlenségből került a francia média középpontjába – soha nem volt választott tisztsége, 2012 óta Francois Hollande államfő gazdasági tanácsadójaként dolgozott, aki a közvélemény előtt addig ismeretlen, filozófusból és irodalomtanárból lett bankárt 2014 augusztusában kinevezte gazdasági miniszternek.

  • Minden párt tart tőle
Alain Duhamel szerint Macron a baloldal számára tragédia, a centrum számára katasztrófa, a jobboldal számára veszély, a Nemzeti Front számára provokáció, a radikális baloldal pedig elavultnak hat Macron mellett.

Macronnak ellenfeleivel ellentétben nincs választási tapasztalata, sem felépített imázsa és ideológiája, egyetlen párthoz sem tartozik, nincs biztos szavazótábora sem – márpedig ezek nélkül Franciaországban eddig elképzelhetetlennek tűnt választást nyerni.

A volt gazdasági miniszter tavaly márciusban saját politikai mozgalmat indított, s amerikai típusú kampányával lassan, de folyamatosan állítja maga mögé a szavazókat. A „Macron-mánia” egyelőre nemhogy visszaesne, ahogy azt az elemzők előzetesen gondolták, hanem egyre erősödik. A felmérések alapján Macron a harmadik helyen végezne, ha most tartanák az elnökválasztás első fordulóját, de hónapok óta ő a legnépszerűbb francia politikus. Valamennyi kampányrendezvénye teltházas, egyre több vezető politikus áll mellé, még a kormányzó Szocialista Pártból is, jóllehet valódi szövetségeket egyelőre nem kötött.

A „macronizmus” a korábbi politikai váltógazdaság kudarcainak köszönheti előretörését, azért vonzza az embereket, mert nagyon más, mint a többi irányzat, és a hagyományos politikai pártok számára veszélyt jelent. „Nem favorit, nem kihívó, hanem dzsóker. Ilyenre még nem volt precedens” – hangsúlyozta az elemző.

A szocialisták azt remélték, hogy amennyiben Francois Hollande nem jelölteti magát, a többi baloldali pályázóval esetleg elkerülhető a nagy vereség. Emmanuel Macron azonban fokozatosan hódítja el a kormánypárt választóit.

Francois Fillon konzervatív jelölt tanácstalanul figyeli, ahogy az övéhez hasonló liberális gazdasági programmal Macron a riválisává nőtte ki magát, Marine Le Pen pedig láthatóan tudatában van annak, hogy már nem kizárólag ő testesíti meg a jelenlegi pártrendszer elutasítását – az új hangot már nem Le Pen, hanem Macron jelenti.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »