Ilyet is ritkán látunk: Kína megvédte a globalizációt

A globalizáció, a protekcionizmus és a Brexit által teremtett új gazdasági és geopolitikai kihívás voltak a fő témák a kedden Davosban megnyílt 47. Világgazdasági Fórum első napján.

A kétnapos fórumon először vett részt kínai államfő. Hszi Csin-Pin a fórum megnyitó beszédében a világ vezető exportőr hatalmának a képviseletében a globalizáció előre vitele mellett foglalt állást. „Sokak szemében a globalizáció Pandora szelencéje” – fogalmazott, de úgy vélte, hogy a világ sok gondjáért nem a gazdasági globalizáció a felelős, hanem a nemzetközi pénzügyi válságokat kiváltó profithajhászás.

Hszi Csin-Pin óvott a protekcionista szemlélet térnyerésétől, hangsúlyozva, hogy egy kereskedelmi háborúból senki nem kerülne ki győztesen. „Az emberek nem nyernek azon, ha a tőke és a termékek áramlását kordába szorítják” – jelentette ki. Hangsúlyozta, hogy Kína nem értékeli le nemzeti valutáját és nem indít kereskedelmi háborút.

A kínai államfő beszédében kiemelte annak fontosságát, hogy a feltörekvő országoknak nagyobb beleszólást kellene adni a nemzetközi szervezetek döntéseibe, felszólított egyúttal minden államot a párizsi klímaegyezmény aláírására.

May Brexit-beszédéről is szó esett

Theresa May brit miniszterelnök kedden vázolta fel kormánya kemény Brexitre, az EU egységes piacáról és a vámunióból való kilépésre törekvő tárgyalási célkitűzéseit. A bejelentés a Davosban zajló fórumon is visszhangra lelt.

Anthony Scaramucci, az Egyesült Államok megválasztott elnöke, Donald Trump vezető tanácsadója közölte, hogy Nagy Britannia és az Egyesült Államok a „hagyományos politikai menetrendnél jóval gyorsabban” köthet majd új kereskedelmi megállapodást. Amikor Nagy Britannia várhatóan 2019 tavaszán kilép az Európai Unióból, már kész is lehet a kétoldalú kereskedelmi szerződés – mutatott rá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Joseph Stiglitz, a Columbia Egyetem közgazdasági Nobel-emlékdíjas professzora a Davosi fórumon meglepetésének adott hangot a brit kormány döntése miatt az európai közös piac elhagyásáról. Szerinte bölcsebb dolog lenne a kilépés következményeinek a tompítására helyezni a hangsúlyt.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke viszont egy twitter üzenetben „realisztikusnak” nevezte a brit kormány kedden bemutatott Brexit-tárgyalási célkitűzését.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter közleményben üdvözölte a brit miniszterelnök konstruktív és partneri viszony kialakítására törekvő hozzáállását az Európai Unióval kialakítandó kapcsolatokhoz, megjegyezve, hogy a felvázolt terv „jobban hozzájárul a tisztánlátáshoz”.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »