Biden: Oroszország célja a liberális világrend romba döntése

A NATO-t létrehozó washingtoni szerződés kollektív védelmet garantáló ötödik cikke nem kérdőjelezhető meg, „szent kötelesség” – jelentette ki Joe Biden amerikai alelnök a svájci Davosban tartott Világgazdasági Fórumon szerdán.

Felszólalásában Biden úgy vélte: Oroszország jelenti a legnagyobb fenyegetést a „liberális világrendre”, s számítani kell arra, hogy Moszkva megpróbálja befolyásolni az idén Európában tartandó választásokat, ahogyan az amerikai elnökválasztásba is beleavatkozott. Az alelnök hangot adott abbéli meggyőződésének, hogy Oroszország a demokráciák nemzetközi közösségét érdekszférákkal, regionális hatalmi politikai vetélkedéssel akarja felváltani.

„A cél világos: a liberális világrend romba döntése” – húzta alá a hivatalából pénteken távozó Biden. Az amerikai alelnök véleménye szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök minden lehetséges eszközt bevet annak érdekében, hogy aláaknázza az Európai Unió egységét, s viszályt szítson a nyugat-európai országok között. Rámutatott arra, hogy Moszkva hogyan avatkozott be Kelet-Ukrajnában, milyen propagandatevékenységet folytat.

Az európai választások lehetnek a következő célpont – figyelmeztetett Biden. Idén a többi között Hollandiában, Franciaországban, Németországban és Csehországban is lesz választás. A leköszönő alelnök véleménye szerint az Egyesült Államoknak és Európának közösen kell kiállnia a liberális értékek védelmében, s az együttműködés kulcseleme a NATO kell, hogy legyen.

Donald Trump, a pénteken hivatalba lépő új amerikai elnök ezzel szemben a minap elavultnak nevezte, hogy a NATO nem vesz részt a kellően a terrorizmus elleni küzdelemben, s kifogásolta, hogy az európai szövetségesek szerinte túl keveset vállalnak a kollektív védelem költségeiből.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »